woensdag, 27. september 2017 - 19:59

Nederlandse senioren verbergen pijn voor kleinkinderen

Nederlandse senioren verbergen pijn voor kleinkinderen
Foto: PX

Lichaamspijn bij senioren heeft grote impact op de relatie met hun omgeving en familieleden. De pijn zorgt er bij een kwart (26%) voor dat zij niet in staat zijn om zoveel tijd met familie door te brengen als ze zouden willen. Ook de relatie tussen grootouders en kleinkinderen lijdt hieronder. Meer dan de helft van de Nederlandse opa’s en oma’s (53%) verbergt hun lichaamspijn voor kleinkinderen. Senioren verliezen hierdoor het plezier in bewegen en worden beperkt in hun vrijheid. Dit blijkt uit de Global Pain Index 2017 van GSK Consumer Health, waarin 500 Nederlanders gevraagd werden naar hun pijnbeleving.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders langer met pijn blijven rondlopen dan andere nationaliteiten. 59 procent van de Nederlanders blijft stil over hun lichaamspijn en deelt dit niet in de directe omgeving. Wereldwijd is dit percentage een stuk lager (41%). Ook de stap naar de dokter duurt langer dan het wereldwijde gemiddelde. De helft van de Nederlanders (51%) wacht een paar maanden of zelfs een paar jaar voor ze professionele hulp zoeken. Wereldwijd ligt dit percentage op 39 procent. Nederlandse vrouwen wachten zelfs nog wat langer. 58 procent wacht een paar maanden tot een paar jaar, terwijl dit in andere landen gemiddeld lager ligt (44%).

Zonder pijn bewegen

Wanneer pijn ervoor zorgt dat senioren hun bewegingsvrijheid verliezen, heeft dit invloed op de kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk dat 55-plussers zonder pijn kunnen blijven bewegen. Als reactie hierop heeft cabaretière Tineke Schouten vandaag in samenwerking met Voltaren een beweegtuin voor senioren en hun kleinkinderen geopend. De beweegtuin is gemaakt van Almeers hout en gelegen aan de Genèvestraat in Almere-Buiten. Leerlingen van lokale basisscholen werd gevraagd om hun ideeën voor de beweegtuin aan te leveren middels een tekening. Deze ideeën zijn gebruikt als basis voor het uiteindelijke ontwerp. Een team van senioren heeft meegeholpen aan de bouw. Hierdoor is de beweegtuin een geschikte plek voor senioren en kleinkinderen om met plezier te bewegen.

Tineke Schouten, ambassadrice van bewegen voor senioren: “Lichamelijke pijn, zoals gewrichtspijn, maakt wandelen, sporten en dansen voor senioren erg onplezierig. Als lichaamspijn ervoor zorgt dat je niet meer vrijuit kunt bewegen, heeft dat ook invloed op je plezier in het leven. Het is heel belangrijk dat ouderen in beweging blijven. Alleen of met kleinkinderen. Sporten en beweging vertragen de processen van het ouder worden, houdt senioren vitaal en geeft een positief gevoel. Deze beweegtuin maakt het makkelijk en leuk om samen met kleinkinderen in beweging te komen.”

Categorie: