donderdag, 25. januari 2018 - 16:44 Update: 25-01-2018 21:49

Griepepidemie breidt zich uit

Griepepidemie breidt zich uit
Foto: fbf
Utrecht

Er is reeds zes weken een griepepidemie in Nederland en het aantal patiënten dat met griep de huisarts bezocht in de derde week van 2018 was weer groter dan in de voorafgaande weken. In week 3 van 2018 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 105 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners.

Dat is voor de zesde achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien relatief veel jonge kinderen (0-4 jaar) met IAZ, maar de laatste weken ook een toenemend aantal schoolkinderen van 5-14 jaar en volwassenen. De piek van de epidemie lijkt nog niet bereikt. Tot nu toe gedraagt de epidemie zich vergelijkbaar met de voorgaande drie griepseizoenen.

Virusvarianten

Elke week worden er neus- en keel monsters van patiënten met influenza-achtige ziekte vanuit de huisartsenpraktijken, die deelnemen aan de NIVEL peilstations, naar het RIVM gestuurd om te worden getest op influenzavirussen. Influenzavirussen worden onderverdeeld in subtypen A en B en ook deze kennen weer subtypen.

Dit jaar wordt er naast influenza B Yamagata in een toenemend percentage van de monsters influenzavirus A(H3N2) gevonden, de virusvariant die ook vorig jaar de epidemie veroorzaakte en een groot aantal ouderen ziek maakte. In de derde week van 2018 werd in 65% van de neus- en keelmonsters van patiënten met griepachtige klachten influenzavirus gevonden; 56% influenza B Yamagata, 6% influenzavirus A(H3N2) en 3% influenzavirus A(H1N1)pdm09.

----------------------------------------------------------------------------------

Volg Blik op Nieuws op sociale media:  TwitterFacebook of Google+

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de handige app in de App store (ios) of de Play store (android)

Categorie:
Provincie: