dinsdag, 24. april 2018 - 13:53 Update: 24-04-2018 13:58

UMC Utrecht en Diakonessenhuis intensiveren samenwerking

UMC Utrecht en Diakonessenhuis intensiveren samenwerking
Foto: Archief EHF
Utrecht

Dichtbij als het kan, specialistisch als het nodig is; onder deze noemer gaan het Diakonessenhuis en het UMC Utrecht intensiever samenwerken. Maandag tekenden zij een overeenkomst voor deze nieuwe manier van samenwerken.

Geen nieuwe scopie nodig

'Met de samenwerking krijgen patiënten snel de beste zorg op de juiste plaats', meldt het UMC Utrecht. Mevrouw B. uit Amerongen (50), patiënt met chronische darmklachten: 'Als ik straks van het Diakonessenhuis overga naar het UMC Utrecht, hoef ik niet opnieuw mijn verhaal te doen. Dat is natuurlijk prettig. Maar vooral het feit dat ik geen nieuwe scopie hoef te doen is fijn en heb ik wel eens anders mee gemaakt. Dat is toch een erg vervelend onderzoek, waarom zou je dat bij een tweede arts nog een keer moeten doen? En dat je klachten meteen besproken worden door twee artsen, geeft extra het gevoel dat je in goede handen bent.'  

Beter op elkaar afstemmen

De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door John Taks, voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis, en Mirjam van Velthuizen, lid Raad van Bestuur UMC Utrecht. Beide ziekenhuizen gaan nauwer samenwerken om de zorg voor patiënten beter op elkaar af te stemmen en om van elkaar te blijven leren. Er zijn drie nieuwe samenwerkingsverbanden gezocht: op het gebied van maag-, darm- en leverziekten, hartfalen en problemen aan de ruggenwervel, knie en voet/enkel. De ambitie is om de samenwerking ook naar andere behandelgebieden uit te breiden, onder meer naar de Geboortezorg. 

Maag-, darm- en leverafdelingen

Binnen de samenwerking tussen de maag-, darm- en leverafdelingen van de twee ziekenhuizen, kijken zorgverleners van beide ziekenhuizen gezamenlijk naar alle verwijzingen van de huisarts naar een maag-, darm- en leverarts. Samen bespreken ze die en bepalen meteen wat de beste behandellocatie voor de patiënt is. Ook voor hartfalen en problemen aan de ruggenwervel, knie en voet/enkel gaan beide ziekenhuizen samen beoordelen wat de beste behandellocatie is. 

Betere overdracht patiëntgegevens

De samenwerking moet ook leiden tot een betere overdracht van patiëntgegevens, zoals digitale beelduitwisseling. Hiervoor kunnen zorgverleners in beide ziekenhuizen gebruik maken van een nieuwe verbinding (XDS). De digitale toegang tot dezelfde actuele gegevens voorkomt onnodig, dubbel onderzoek bij een patiënt. Uiteraard moeten patiënten vooraf toestemming geven voor het delen van informatie uit het medisch dossier met een arts in het andere ziekenhuis. De XDS-verbinding tussen het Diakonessenhuis en het UMC Utrecht is uniek voor deze regio.