maandag, 14. mei 2018 - 13:27 Update: 27-05-2018 20:22

Expertise Prikkelbare Darmsyndroom bij Martini Ziekenhuis

Expertise over Prikkelbare Darmsyndroom bij Martini Ziekenhuis voor iedereen toegankelijk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen

Het Martini Ziekenhuis heeft, samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis een unieke werkwijze ontwikkeld waardoor patiënten niet direct hun eigen risico hoeven aan te spreken en dichtbij en laagdrempelig terecht kunnen bij hun eigen huisarts voor kwalitatief goede zorg wanneer zij te kampen hebben met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Dit meldt het Martini Ziekenhuis maandag.

Drie miljoen mensen met PDS

Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland kampen met het PDS. Hun klachten variëren van buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een verstoorde stoelgang. Jaarlijks komen daarvan ongeveer 1.000 patiënten met PDS op de polikliniek Maag- Darm- Leverziekten (MDL) van het Martini Ziekenhuis. Vaak is er geen medische noodzaak om deze patiënten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. In veel gevallen kunnen patiënten ook goed en veel sneller behandeld worden door de eigen huisarts. 

Het Prikkelbare Darmcentrum

Om patiënten en huisartsen te ondersteunen én de kwaliteit van zorg op het gebied van PDS te verbeteren, is in het Martini Ziekenhuis het Prikkelbare Darmcentrum in het leven geroepen. Het centrum introduceert een kennisbron die alle informatie over PDS, het stellen van de juiste diagnose en de verschillende behandelingsmogelijkheden, bundelt. Deze informatie is te vinden via www.mzh.nl/pds. 

Samen behandelplan starten

Zo beschikken zowel patiënt als huisarts over dezelfde informatie en kunnen zij samen een behandelplan starten. Ook stelt de site de patiënt in staat zijn klachten voor en na de behandeling te meten en hiermee inzicht te krijgen in het effect van de behandeling. Alle patiënten, huisartsen en ziekenhuizen in Nederland kunnen via de website gratis gebruik maken van de expertise van het Prikkelbare Darmcentrum. De huisarts in Noord-Nederland kan bij de behandeling een beroep doen op de kennis van een gespecialiseerde diëtist, medisch psycholoog en binnenkort ook van een PDS-verpleegkundige van het Prikkelbare Darmcentrum.

Dichtbij als het kan

Laurens van der Waaij, MDL-arts in het Martini Ziekenhuis: ‘De meeste mensen met PDS zijn door deze nieuwe werkwijze al heel goed geholpen en hoeven helemaal niet bij mij of mijn collega’s in het ziekenhuis onder behandeling te zijn. Ik denk dat met deze nieuwe werkwijze 30% van de huidige verwijzingen naar onze polikliniek vermijdbaar is. Zo houden we de zorg zo dichtbij en toegankelijk als het kan en creëren we ruimte in het ziekenhuis voor de patiënten met een complexe vorm van deze ziekte. Dit project is daarmee een mooi voorbeeld van substitutie van zorg.’

Ontwikkeld samen met patiënten

De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en Zorgbelang Groningen zijn intensief betrokken bij deze nieuwe werkwijze en hebben onder andere meegedacht over de patiëntinformatie op de website. Zorgbelang Groningen zal de ervaringen met de nieuwe werkwijze bij patiënten gaan evalueren.

Categorie:
Provincie: