maandag, 4. juni 2018 - 10:43 Update: 04-06-2018 13:41

DNA-profiel steeds bepalender voor juiste chemotherapie

DNA-profiel steeds belangrijker om juiste chemotherapie voor te schrijven
Foto: Catharina Ziekenhuis
Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis zet steeds vaker genetisch onderzoek in bij kankerbehandelingen. Door middel van een DNA-test wordt bepaald of een voorgeschreven chemotherapie effectief ingezet kan worden. Ook kan de dosering van een chemotherapie op de patiënt worden afgestemd.

Stofwisseling

“Of een voorgeschreven therapie bij een patiënt werkt, hangt af van de stofwisseling. Elke patiënt heeft een andere stofwisseling en reageert dus anders op een medicijn. Sommige patiënten ervaren veel bijwerkingen. Bij anderen gebeurt er helemaal niets en blijkt het medicijn dus niet effectief te zijn”, verduidelijkt klinisch moleculair bioloog Birgit Deiman van het Catharina Ziekenhuis.

Buisje bloed of speeksel

Aan de hand van een buisje bloed- of speeksel wordt in het laboratorium een zogenoemd DNA-paspoort opgesteld. Op zo’n kaartje staat het farmacogenetisch profiel dat aangeeft hoe het lichaam reageert op verschillende medicijnen. “Op grond daarvan kan een specialist beter persoonlijk gerichte medicijntherapie voorschrijven. Zo kan de dosering worden verhoogd of verlaagd of moet er juist een alternatief middel worden voorgeschreven”. “We werken hierin nauw samen met de apotheek.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):