dinsdag, 10. juli 2018 - 13:13

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag vooraf toestemming eisen voor verlenen thuiszorg

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag vooraf toestemming eisen voor verlenen thuiszorg
Foto: fbf

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep dat Zilveren Kruis heeft ingesteld tegen het vonnis in kort geding van de rechtbank Midden-Nederland van 23 februari 2018. Het geschil speelt tussen aan de ene kant stichting Zorgrecht en een aantal zzp’ers werkzaam in de thuiszorgsector en aan de andere kant Zilveren Kruis. Het gaat om de voorwaarden die Zilveren Kruis stelt aan de zorgverlening door zogenaamde niet-gecontracteerde wijkverpleeg-kundige zorg. Dat zijn thuiszorgverleners die geen contract met Zilveren Kruis hebben gesloten.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank heeft Zilveren Kruis verboden om die thuiszorgverleners te verplichten haar vooraf toestemming voor de zorgverlening (via een machtiging) te vragen. Verder heeft de rechtbank Zilveren Kruis opgedragen om haar verzekerden toe te staan hun recht op thuiszorgvergoeding over te dragen aan de thuiszorgverlener zodat zijzelf niet eerst de rekening hoeven te betalen.

Machtiging vragen en verplichting om eerst zelf de rekening te betalen mag

Het hof ziet het anders en oordeelt in dit kort geding dat Zilveren Kruis wel vooraf een machtiging mag vragen. Het hof vindt dat Zilveren Kruis voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat zij daarbij belang heeft om zo niet-rechtmatige en niet-doelmatige zorg te voorkomen. De maatregel is niet genomen met het doel de niet-gecontracteerde thuiszorgaanbieders ‘uit de markt te drukken’. Ook levert de maatregel geen strijd met de wet (vrije artsenkeuze) op. Ook mag Zilveren Kruis haar verzekerden verplichten eerst de rekening zelf te betalen en die vervolgens bij haar te declareren, zodat Zilveren Kruis controle kan houden en mogelijke fraude kan tegengaan.

Betaalovereenkomsten afsluiten niet verplicht

Ten slotte vindt het hof dat Zilveren Kruis niet verplicht is om zogenaamde betaalovereenkomsten - via een elektronisch systeem - af te sluiten met thuiszorgverleners met wie zij geen contract heeft.