woensdag, 9. december 2015 - 17:03 Update: 12-12-2015 20:14

Archeologen leveren bewijs massaslachting door Ceasar in Nederland

Unieke ontdekking VU-archeologen locatie veldslag Caesar in Nederlands rivierengebied
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Kessel/Amsterdam

Archeoloog Nico Roymans van de Vrije Universiteit Amsterdam maakte op een persconferentie afgelopen donderdag in het Allard Pierson Museum te Amsterdam een voor de Nederlandse archeologie unieke ontdekking bekend: de locatie waar de Romeinse veldheer en staatsman Julius Caesar in 55 v.Chr. twee Germaanse stammen vernietigde.

Tot op heden was de locatie van deze veldslag, waarover Casesar uitvoerig schreef in Boek IV van zijn De Bello Gallico, onbekend. Het is de vroegst bekende veldslag van Nederlandse bodem. De conclusies zijn gebaseerd op een combinatie van historische, archeologische en geochemische gegevens.

Skeletresten, zwaarden en speerpunten

Het is voor het eerst dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied expliciet is aangetoond. De vondsten van deze veldslag bestaan onder meer uit grote aantallen skeletresten, zwaarden, speerpunten en een helm. 

De twee Germaanse stammen (de Tencteri en de Usipetes) kwamen uit het gebied oostelijk van de Rijn en vroegen expliciet om asiel bij Caesar. Caesar weigerde dit verzoek en gaf zijn troepen opdracht om de stammen op gewelddadige wijze te vernietigen. Tegenwoordig betitelen we een dergelijke actie als genocide.

Tijdens de persconferentie gaat Roymans nader in op de ontdekkingen in Kessel (Noord-Brabant) en de historische betekenis ervan. Ook laat hij authentieke wapens en skeletresten zien die afkomstig zijn uit dit slagveld.

Categorie:
Provincie: