vrijdag, 18. december 2015 - 17:27 Update: 18-12-2015 17:42

Nooit meer wachten voor een rood verkeerslicht in regio Amsterdam

Nooit meer wachten voor een rood verkeerslicht in regio Amsterdam
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het zou toch mooi zijn wanneer je in het verkeer in de regio Amsterdam nooit, of bijna nooit, meer voor een rood stoplicht hoeft te wachten. Met die insteek gaat de Metropoolregio Amsterdam 10 miljoen euro investeren om het verkeer beter te laten doorstromen met behulp van nieuwe en slimme technologieën. Dit heeft de Metropoolregio Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

Innovatieve vormen van verkeersmanagement zorgen ervoor dat het verkeer zich beter verspreidt, bijvoorbeeld na een evenement of grote opstopping. En nieuwe toepassingen geven reizigers onderweg actuele rij- en reisadviezen. De technologieën dragen bij aan de Beter Benutten ambitie om de reistijd op de drukste knelpunten in de spits met 10% te verbeteren.

Betere doorstroming

'We verkorten de reistijd van deur tot deur met slimme mobiliteitstechnologie en vergroten daarmee de betrouwbaarheid van de reistijd. Dit komt de doorstroming en veiligheid ten goede, zorgt voor efficiënter transport, een lager risico op ongevallen, economische voordelen en minder brandstofverbruik en -uitstoot', aldus Elisabeth Post, als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland de bestuurlijk vertegenwoordiger voor Beter Benutten-partners in de Metropoolregio Amsterdam.

'Groene golf op maat'

De partners in de Metropoolregio Amsterdam zetten de komende jaren in op projecten zoals Intelligente Kruispunten waarmee de wachttijden verkort kunnen worden. Diverse verkeerslichten worden voorzien van geavanceerde informatie- en communicatietechnologieën. Hierdoor krijgen verkeersdeelnemers via slimme applicaties in de auto of op de smartphone door hoe lang ze nog voor een roodlicht moeten wachten, of welke snelheid ze moeten aanhouden om een ‘groene golf op maat’ te krijgen.

Verder wordt er een informatiedienst in het ArenA-gebied opgezet waarmee bezoekers reisadvies op maat krijgen en tegelijk met hun ticket een parkeerplaats kunnen boeken. De Metropoolregio Amsterdam werkt daarnaast met de regio’s Groningen-Assen, Arnhem-Nijmegen, Midden-Nederland samen met Ahold aan een tool, waardoor er minder vrachtverkeer nodig is bij het bevoorraden van supermarkten. Zo kunnen de betrokken regio’s 200 vrachtautoritten per dag structureel vermijden.

Intelligente Transport Systemen (ITS)

De Beter Benutten ITS–projecten sluiten aan bij de praktijkproef Amsterdam, een proef om files in de regio Amsterdam te verminderen met innovatief gebruik van technologieën in de auto en op de weg. De bijdrage van de partijen uit de Metropoolregio Amsterdam is onderdeel van de ruim 70 miljoen euro die het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de twaalf Beter Benutten-regio’s tot eind 2017 gezamenlijk investeren in slimme mobiliteitstechnologie, oftewel intelligente transportsystemen (ITS). Landelijk starten er negen proefprojecten, waaraan we vanuit deze regio een bijdrage leveren.

Categorie:
Provincie: