dinsdag, 29. december 2015 - 10:02 Update: 29-12-2015 10:12

Zachtste december in tenminste drie eeuwen

Zachtste december in tenminste drie eeuwen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
De Bilt

December 2015 is met een gemiddelde temperatuur van circa 9,5 graad Celsius met afstand de zachtste decembermaand sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. De beide kerstdagen waren de zachtste sinds 1901. Tot nu toe was december 1974 de zachtste decembermaand met een gemiddelde van 7,3. Dat meldt het KNMI.

De gemiddelde temperatuur van afgelopen december is uitzonderlijk hoog, zelfs hoger dan de normale temperatuur in een aprilmaand. Bovendien was de temperatuur vrijwel gelijk aan die van oktober en november (beide 9,9 graden Celsius). Bijna de gehele decembermaand was er sprake van een zuidwestelijke stroming waarmee zeer zachte, maritieme tropische lucht werd aangevoerd. Op een flink aantal dagen lag de gemiddelde temperatuur daarbij acht tot tien graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Op 17 december liep de temperatuur in het zuiden van Nederland op tot boven de 16 graden Celsius. In De Bilt werd het maximaal 15,3 graden. Het warmste werd het die dag overigens in Wijk aan Zee met 16,6; slechts 0,1 graden lager dan het absolute Nederlandse decemberrecord, gemeten in 1953 in Maastricht. In een groot deel van het land verloopt  december geheel  vorstloos. Voor De Bilt is dat sinds tenminste 1901 niet eerder gebeurd. Normaal telt december dertien vorstdagen.

Het decemberweer was licht wisselvallig en er viel regelmatig regen maar de hoeveelheden waren niet groot. Het natst was het in Zuid-Limburg met lokaal ruim 65 mm regen. In het zuidoosten van het land was het tevens het zonnigst. Maastricht noteerde circa 85 zonuren. Een stuk somberder was het in de Randstad:  diverse meetstations registreerden niet meer dan 55 zonuren .

Categorie:
Provincie:
Tag(s):