vrijdag, 22. januari 2016 - 20:43

Twee aanhoudingen in groot mensensmokkel onderzoek

Twee aanhoudingen in groot mensensmokkel onderzoek
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

In een groot lopend mensensmokkel onderzoek heeft de Koninklijke Marechaussee in Den Bosch dinsdag een 36-jarige Syriër uit Putten aangehouden en in Harderwijk een 21-jarige van oorsprong Irakese vrouw uit Nijkerk.

Mensensmokkel groepering

De man uit Putten maakt volgens het Openbaar Ministerie deel uit van een groepering die zich op grote schaal bezighoudt met de smokkel van hoofdzakelijk Syrische personen die tijdelijk verblijven in landen als Italië, Griekenland, Oostenrijk, Turkije, Hongarije en andere Oost-Europese landen. Tegen betaling van grote sommen geld worden deze personen vanuit deze landen verder gesmokkeld naar Nederland, Denemarken, Duitsland en Zweden en andere West-Europese landen.

Valse documenten en witwassen

Bovendien verdenkt het OM de man van het regelen van vervalste Griekse verblijfsvergunningen en valse reisdocumenten en rijbewijzen. Hij zou als ondergrondse bankier geldstromen hebben beheerd en wordt om die reden ook verdacht van witwassen. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij het regelen van de valse reisdocumenten en bij het onderhouden van de geldstromen.

Onderzoek

In 2014 is het Landelijk Parket Zwolle het grootschalige onderzoek naar mensensmokkel gestart. Daarover heeft het Landelijk Parket al eerder een bericht naar buiten gebracht.

Voorgeleid

De 36-jarige man uit Putten is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Zijn voorarrest is met 14 dagen verlengd. De vrouw uit Nijkerk is in verzekering gesteld, maar wordt niet voorgeleid. Zij is inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in het onderzoek.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: