zondag, 31. januari 2016 - 19:40 Update: 01-02-2016 14:40

Politie test inzet roofvogels bij onderscheppen vijandige drones

Politie zet roofvogels in om drones uit te schakelen
Foto: Politie
Den Haag

In een innovatief project van de Nationale Politie in samenwerking met Guard From Above, een bedrijf dat roofvogels traint, wordt gekeken naar de mogelijkheid om roofvogels in te zetten voor het onderscheppen van vijandige drones.

In de toekomst zullen drones steeds vaker gebruikt worden en zal het aantal incidenten met drones toenemen. Ook kunnen drones worden gebruikt voor criminele doeleinden. De politie is daarom al langer bezig met het onderzoeken van mogelijkheden om ongewenst dronegebruik tegen te gaan.

Evenement

'Er zijn situaties waarin drones niet mogen vliegen. Dat heeft bijna altijd met veiligheid te maken', zegt Mark Wiebes, innovatiemanager van de Landelijke Eenheid van de politie. 'Er is een geval bekend waarbij een traumahelikopter wilde landen maar dat niet kon omdat iemand daar met een drone vloog. Je kan je ook voorstellen dat mensen mooie beelden willen maken van een evenement en een drone boven de menigte laten vliegen. Als de drone daar uit de lucht valt, kan dat gevaar opleveren voor de mensen.'

Vangnet

Het vinden van de 'bestuurder' van een ongewenste drone is niet altijd even makkelijk. Daarom kijkt de politie behalve naar elektronische oplossingen zoals het overnemen van een besturingssysteem, ook naar 'fysieke' mogelijkheden om ongewenst dronegebruik tegen te gaan. Het inzetten van een vangnet is daar een voorbeeld van, maar ook de mogelijkheid om daarvoor een speciaal getrainde roofvogel te gebruiken.

Prooi

Tijdens een demonstratie afgelopen vrijdag toonde de politie hoe dit in de praktijk werkt. Zodra de speciaal getrainde arend de drone in het vizier krijgt vliegt ze er op af, grijpt het ding beet, en brengt het naar de grond. Wiebes: 'De vogel ziet de drone als prooi en neemt die mee naar een veilig gebied, een plek waar hij geen last heeft van andere vogels of van mensen. Daar maken we gebruik van in dit project.'

Over een paar maanden beslist de politie definitief of de inzet van roofvogels een geschikt middel is om ongewenst dronegebruik tegen te gaan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):