woensdag, 3. februari 2016 - 9:21 Update: 03-02-2016 15:26

'Bewoners verpleeghuizen hebben vaak weinig te doen'

'Verpleeghuizen moeten ouderen meer centraal stellen'
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het College voor de Rechten van de Mens presenteert vandaag zijn rapport 'De Cliënt Centraal. Daarin worden de resultaten vermeld van een kwalitatief onderzoek naar mensenrechten van ouderen in verpleeghuizen.

In het rapport staat onder meer dat het over het algemeen 'niet slecht' gaat en dat er geen vernederingen zijn gevonden, maar wel knelpunten. Het College voor de rechten van de Mens vindt dat verpleeghuizen meer moeten doen om patiënten centraal te stellen. Zorginstellingen die dat niet doen, lopen de kans dat ze de mensenrechten van patiënten schenden, aldus het College.

Die mensenrechten worden bijvoorbeeld geschonden als bewoners zich de hele dag vervelen, niet zelf mogen beslissen hoe laat ze opstaan of verplicht een kamer delen. Het College heeft gekeken bij zes verpleeghuizen. De verpleeghuizen die goed uit de verf kwamen, scoorden hoog op persoonlijke verzorging: hulp bij het douchen, aankleden, naar de wc en naar bed gaan, gedaan door professionele krachten die de tijd hebben voor de patiënt.

Maar het College zag ook minder goede dingen zoals het ongevraagd tutoyeren van ouderen of hen behandelen als een klein kind. Of dat men tijdens het wassen de patiënt naakt laat liggen terwijl er ook anderen bij zijn.

Het College heeft ook kritiek op de dagbesteding. Mensen hebben het recht om eigen keuzes te maken en zelf te bepalen hoe zij hun leven invullen. Maar de bewoners van verpleeghuizen hebben vaak weinig te doen. Volgens het College is het activiteitenaanbod te klein of sluit het niet aan bij de interesses van de patiënten. Verder lukt het ook lang niet altijd om met de mensen naar buiten, terwijl bewoners dat wel graag willen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is tijdgebrek: personeel en vrijwilligers organiseren meestal groepsactiviteiten, voor individuele wensen is in de praktijk weinig ruimte.