zaterdag, 5. maart 2016 - 9:30 Update: 05-03-2016 13:54

Rutte geeft toe dat instroom vluchtelingen nog niet is gedaald

Rutte erkent dat instroom vluchtelingen nog niet daalt
Foto: RVD
Amsterdam

Premier Rutte ging ervan uit dat de insroom van asielzoekers binnen acht weken aanzienlijk zou zijn gedaald, maar moet nu erkennen dat dat niet gaat lukken.

'De vluchtelingenstroom moet binnen zes tot acht weken sterk zijn teruggedrongen', zo waarschuwde Rutte begin januari. En regeringsleiders en Europees president Donald Tusk waarschuwden dat het voortbestaan van de Europese Unie in het geding was als er niet snel een oplossing zou komen. De deadline is inmiddels bijna verstreken het aantal vluchtelingen dat dagelijks vanuit Turkije naar Europa komt is alleen maar toegenomen. Maar ineens is het voor Rutte 'geen ramp' meer als de deadline niet wordt gehaald. Dit schrijft het Parool zaterdag. 

Rutte erkent: 'Met die stroom vanuit Turkije gaat het niet goed.' In de maanden januari en  februari zijn er vanuit Turkije net zoveel vluchtelingen naar Europa gekomen als in het eerste halfjaar van 2015 en naar verwachting zullen er aan het einde van de zomer al zo'n 1 miljoen zijn, net zo veel als in heel vorig jaar. Rutte reageert hierop in de krant: 'We moeten nu het startmotortje op gang krijgen om die toestroom te stoppen. Maar het is geen ramp als dat nog niet meteen lukt. Ik verwacht dat door maatregelen die we nemen de instroom op termijn toch zal dalen.'

Maandag is er een bijeenkomst voor Europese leiders met de Turkse premier. De Europese Unie hoopt dat er dan afspraken kunnen worden gemaakt met Turkije, om alle niet-asielzoekers die vanaf dit moment nog de Egeïsche Zee oversteken, meteen weer terug te nemen.  Rutte: 'In de praktijk komt dat neer op alle niet-Syriërs. Dat is zo'n 40 procent van alle vluchtelingen.' In ruil voor deze afspraak kunnen de Turken straks vrijer reizen naar Europa.

Rutte: 'De komende tijd moet verder worden gesproken met Turkije over het tegenhouden van alle vluchtelingen die via de westkust willen oversteken naar Griekenland. In ruil moeten Europese landen beloven een nader te bepalen aantal (Syrische) vluchtelingen rechtstreeks van Turkije over te nemen.'