zondag, 20. maart 2016 - 9:31 Update: 20-03-2016 10:09

Komst van de lente verloopt zeer traag

Komst van de lente verloopt zeer traag
Foto: Archief EHF
Wageningen

Een extreem vroege start van de voorlente gecombineerd met een trage ontwikkeling van de natuur bij de huidige lage temperaturen veroorzaakt een tergend langzaam verloop van de lente. Dit meldt De Natuurkalender van Wageningen University.

In de maanden november en december hadden we te maken met een extreem vroege start van de voorlente. Wat temperaturen betreft leken deze maanden wel op maart en april. Hierdoor kwamen allerlei planten uit de voorlente zoals onder meer de hazelaar en het sneeuwklokje al in bloei. De gemiddelde start van de bloei van hazelaar is uitgekomen op 1 januari. Dit is zes en een halve week vroeger dan normaal. Maar men zag ook al typische lenteplanten zoals fluitenkruid, blauwe druifjes en narcissen in bloei staan en begin januari werden er zelfs al actieve dagvlinders gespot.

Na half januari zakte de temperatuur tot rond -10 graden Celsius 's nachts waardoor veel kruidachtige planten door vorstschade afstierven. Doordat de maximumtemperatuur in de afgelopen paar maanden vrijwel niet boven de 10 graden Celsius kwam en de temperatuur zeer regelmatig iets onder het vriespunt zakte stond de ontwikkeling in de natuur vrijwel stil. De komende week blijft de maximumtemperatuur ook onder de 10 graden Celsius, maar er komt geen nachtvorst meer. Door de lage temperaturen zullen bomen zoals berk, beuk en eik pas eind april in blad staan. Ook worden door de relatief lage temperaturen de vlinders aardig in toom gehouden.

Volgens de natuurverwachting van De Natuurkalender zullen de komende week steeds wel meer mensen hun eerste bloeiende dotterbloem, bosanemoon, hondsdraf en pinksterbloem zien en komt er geleidelijk aan meer jong groen aan struiken.

Categorie:
Provincie: