dinsdag, 5. april 2016 - 16:23 Update: 06-04-2016 8:29

SP: 'Associatieverdrag met Oekraïne alleen voordelig voor rijken en multinationals'

'Associatieverdrag met Oekraïne heeft vooral voordelen voor rijken en multinationals
Foto: Archief EHF
Den Haag

Woensdag mag Nederland stemmen over het associatieverdrag van'de Eurpese Unie met Oekraïne. Het belangrijkste onderdeel van het akkoord met Oekraïne is de handel, maar het politieke deel van het akkoord weegt minstens zo zwaar vanwege de geopolitieke gevolgen.

Dit schrijft Harry van Bommel, lid van de Tweede Kamer voor de SP, zo melden het Reformatorisch Dagblad en ninefornews.nl. Volgens Van Bommel ondermijnt het associatieverdrag met Oekraïne de opbouw van de economie van het land: het zou alleen voordelig zijn voor de rijken en multinationals. Van Bommel in het opiniestuk: 'Wie met droge ogen durft te beweren dat dit associatieverdrag goed is voor de Oekraïense economie, bedriegt niet alleen zichzelf, maar vooral de gewone Oekraïense burger.'

Van Bommel stelt dat er met een handelsakkoord niets mis is, maar dat dit akkoord slechts een neoliberaal verdrag is dat de Oekraïense economie vooral zal schaden. Als dit associatieverdrag doorgaat,  moet Oekraïne prijssubsidies gaan afbouwen en worden allerlei sectoren geliberaliseerd en staatsbedrijven geprivatiseerd. In het kader van het akkoord zal dit in een flink tempo worden uitgevoerd. Tegelijkertijd zullen Europese ondernemingen in het land dezelfde rechten krijgen als de Oekraïense bedrijven. Dit heeft als gevolg dat ondernemingen in Oekraïne hun concurrentievoordeel verliezen.

Wat exportquota betreft is het verdrag duidelijk in het voordeel van de EU. Tevens vervallen de voordelige handelstarieven in de handel met Rusland voor Oekraïne. Dat zal de politieke stabiliteit in het oosten van het land zeker niet ten goede komen. Van Bommel schrijft verder dat door het verdrag de grote multinationals in het land onbeperkt toegang krijgen tot olie en gas. Het land verliest zo niet alleen zijn zeggenschap over zijn eigen grondstoffen, maar loopt ook nog het risico dat sommige investeerders het associatieverdrag zullen gebruiken om geld wit te wassen vanuit onder meer Cyprus, een belastingparadijs dat de grootste ‘investeerder’ in Oekraïne is.

De Oekraïense minister van Landbouw wil zo snel mogelijk landbouwgrond gaan verkopen aan buitenlandse investeerders. Dit zal waarschijnlijk een 'opkooprace' veroorzaken tussen Oekraïense olichargen, Rusland, China en andere buitenlandse rijke investeerders, die allemaal een stukje van de kostbare grond, die het land rijk is, willen hebben. Van Bommel komt tot de slotsom dat door dit associatieverdrag de Oekraïense boeren en ondernemers steeds aan het kortste eind zullen trekken, terwijl de rijke multinationals zich Oekraïne met geld en macht toe-eigenen.