woensdag, 6. april 2016 - 19:21 Update: 06-04-2016 20:25

Burgers Zoo bouwt grootste overdekte mangrove van de wereld

Burgers Zoo bouwt grootste overdekte mangrove van de wereld
Foto: Burgers' Zoo
Arnhem

Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren en bouwt in Arnhem de grootste overdekte mangrove van de wereld, met een oppervlakte van ruim 3.000 m². Mangroves worden wereldwijd bedreigd onder andere door intensieve garnalenteelt en explosieve bevolkingsgroei. Hierdoor verdwijnen grote stukken mangrove. Dit terwijl mangroves een essentiële functie voor de natuur hebben.

De energiezuinige hal in Burgers' Zoo is grotendeels geïnspireerd op het in Centraal-Amerika gelegen land Belize. Al meer dan 27 jaar beschermt Burgers’ Zoo een natuurgebied in Belize waar de mangrove een belangrijk onderdeel van vormt. Burgers' Zoo zet met het nieuwbouwproject de traditie van de ecodisplays voort: bezoekers verwonderen met ecosystemen die zo natuurgetrouw mogelijk zijn weergegeven en waar dieren in grote vrijheid leven.

De kraamkamer van de oceaan

Mangroves worden de kraamkamer van de oceaan genoemd. Talloze vissoorten en andere bewoners van het tropisch koraalrif komen ter wereld in de mangrove. Dat trekt op zijn beurt allerlei vogels, reptielen en zoogdieren aan die hun voedsel of beschutting in deze vaak lastig doordringbare natuurgebieden zoeken. Mangroves beschermen de kustlijnen tegen tropische stormen door de golven te breken en het zand met hun wortels vast te houden. Mangroves worden wereldwijd bedreigd onder andere door intensieve garnalenteelt en explosieve bevolkingsgroei, waarvoor veel mangroves gekapt worden en voorgoed verdwijnen. Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren voor dit bijzondere, kwetsbare ecosysteem in de hoop een blijvende positieve gedragsverandering ten opzichte van deze natuur te bewerkstelligen.

Categorie:
Tag(s):