woensdag, 4. mei 2016 - 17:08 Update: 05-05-2016 11:54

Destijds 16-jarige in 1944 ontsnapte gevangene na 72 jaar weer even in 'zijn' cel

Voor Duitsers in 1944 ontsnapte gevangene meldt zich bij politie
Foto: Politie
Amsterdam-Centraal

Soms zijn verhalen zo raak, zo diep in het hart en zo echt dat je bijna gaat twijfelen of het wel klopt maar het volgende waar gebeurde verhaal ontrolde zich dinsdagmiddag 3 mei op het Centraal Station in Amsterdam.

Politieagenten surveilleren op het Centraal Station als een man van 88 jaar zich bij hen meldt. Of hij eens achter dat ene raam mag kijken. Want daarachter heeft hij een paar uur gevangen gezeten in de hongerwinter van 1944. 'Dankzij een Nederlandse agent kan hij het opmerkelijke verhaal navertellen', meldt de politie woensdagmiddag.

16-jarige jongen

Hij was zestien en had het zwaar in die barre winter van ‘44-’45. Al een paar keer had hij steenkolen gejat van de enorme berg die de Duitsers op het rangeerterrein naar het CS hadden gemaakt. Maar die ene keer ging het mis. Hij dacht een mooi brok steenkool te kunnen pakken maar dat had hij beter niet kunnen doen. 

Lawine van steenkool

Het veroorzaakte namelijk een lawine van steenkool, dat met donderend geraas naar beneden kwam. Meteen zette de jongen het op een lopen maar zag plotseling een Duitse soldaat voor hem staan, wapen in de aanslag.

‘Ik was verhaftet, gearresteerd, en werd naar het CS gebracht, want daar was een politiepost met twee cellen. Een uurtje of drie zat ik er te wachten maar zag het somber in, want stelen van de Duitsers werd zwaar bestraft', vertelt de man. 

'Toen kwam plotseling een Nederlandse politieagent binnen die vroeg waarom ik daar was. Ik vertelde wat er gebeurd was en hij vroeg of ze mijn gegevens hadden genoteerd. Toen ik zei dat dat niet was gebeurd, pakte de agent een stoel, zette deze tegen het raam en ging weg.’ 

Ontsnapt

De agent bood de jongeman duidelijk de gelegenheid om te ontsnappen. Een kans die hij met beide handen aangreep; hij stapte op de stoel en wist via het raam weg te komen.

Zeventig jaar later zou die jongen van toen zo graag nog eens de oude politiepost van binnen bekijken en misschien wel de cel waarin hij verbleef. De twee surveillerende collega’s horen zijn verhaal aan en besluiten hem te helpen met zijn verzoek. 

Via de NS wordt een sleutel gevonden van de ruimte, die al lang geen politiepost meer is. Hij stapt naar binnen en herkent de twee celdeuren. De herinnering is weer springlevend. Met dank aan de twee collega’s van nu en aan die ene van toen. Op de foto is het bewuste raam waar de agent de stoel tegen aan zette te zien. Kippenvel!

Categorie:
Provincie: