woensdag, 11. mei 2016 - 16:51 Update: 12-05-2016 8:07

Lange celstraffen voor verijdelde liquidatie

Klemgereden 'HIT-team' Knokkestraat krijgen celstraffen tot 12 jaar
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Woensdag heeft de rechtbank in Amsterdam 4 mannen veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tussen de 8 en 12 jaar voor betrokkenheid en het voorbereiden van een liquidatie. Dit meldt de rechtbank woensdagmiddag.

'HIT-team' klemgereden door AT

'De mannen werden op 1 februari 2015 door een arrestatieteam (AT) van de politie klemgereden in de Knokkestraat in Amsterdam-West', aldus de rechtbank. In de gestolen BMW bevonden volautomatische wapens met bijbehorende munitie en een jerrycan met benzine. 

Peilbaken op auto slachtoffer

Ook was de auto van het potentiële slachtoffer reeds voorzien van een peilbaken. Door vroegtijdig ingrijpen heeft de politie een daadwerkelijke moord kunnen voorkomen en de verdachten kunnen aanhouden.

Hoofdverdachte

De hoofdverdachte die een volgens de rechtbank een coördinerende en actieve rol speelde, was bovendien betrokken bij een mislukte aanslag op Chahid Yakhlaf op 1 november 2014. Hij krijgt 12 jaar gevangenisstraf opgelegd. 

Strafvermindering vanwege politiekogels

Eén van de verdachten is bij aanhouding ernstig gewond geraakt door politiekogels en krijgt hierdoor strafvermindering van 6 maanden. De rechtbank legt hem 8 jaar en 6 maanden gevangenisstraf op. De overige twee verdachten krijgen respectievelijk 8 jaar en 9 maanden en 8 jaar gevangenisstraf.

Duidelijk signaal

De rechtbank heeft met deze straffen een duidelijk signaal afgegeven naar enerzijds de verdachten zelf, maar ook naar de samenleving. De liquidaties, die de laatste jaren met enige regelmaat plaats vinden, brengen in de Amsterdamse samenleving gevoelens van onveiligheid mee en schaden bovendien het aanzien van de stad Amsterdam. 

'Het baart de rechtbank grote zorgen dat verdachten kennelijk in kringen verkeren, waar geweld gemeengoed is. Verdachten voelen zich kennelijk tot deze wereld aangetrokken. Wat hun motief is, is onduidelijk gebleven', aldus de rechtbank.