woensdag, 15. juni 2016 - 10:50 Update: 15-06-2016 13:01

Kno-artsen in opleiding gaan voorlichting geven aan groep 8 over gehoorschade

Leerlingen uit groep 8 krijgen voorlichting over gehoorschade door kno-artsen in opleiding
Foto: Archief EHF
Hilversum

Voorlichting geven aan leerlingen van groep acht over gehoorschade wordt verplicht onderdeel voor kno-artsen in opleiding.

De opleiding tot keel-, neus- en oorarts duurt vijf jaar. In die tijd moet de specialist in opleiding minimaal één keer een les een basisschool bezoeken om daar een les te verzorgen, maar men hoopt dat artsen dit vaker zullen doen. Dit schrijft de NOS woensdag. Afgestudeerde kno-artsen gaven de training tot op heden vrijwillig. Liane Tan, keel-, neus en oorarts in ziekenhuis Tergooi en bestuurslid van de kno-vereniging.tegen de omroep: 'De oordop op een festival is inmiddels bijna net zo gangbaar als het condoom. wintigers gaan steeds beter voorbereid naar festivals om gehoorschade te voorkomen. Maar de leeftijd 10 tot 15 jaar kan nog wel wat voorlichting gebruiken.'

Dat de keus is gevallen op leerlingen van groep acht komt omdat deze leeftijdsgroep nog net wat toegankelijker is voor informatie dan middelbare scholieren en ook deze leeftijdsgroep heeft schoolfeesten en fietst ook van A naar B met muziek in de oren. Ryan van den Berg, kno-arts in opleiding: 'Dat moet dus niet te luid! Het is belangrijk om op vroege leeftijd al mee te geven wat de gevolgen van te harde muziek kunnen zijn.' Van den Berg ziet tijdens zijn spreekuur dagelijks mensen met gehoorbeschadiging die vaak ook last hebben van oorsuizen.

Vorig jaar concludeerden onderzoekers van het AMC dat waarschijnlijk een kwart van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar gehoorschade heeft. Dat deden ze op basis van de online zelftesten 'hoorscan' en 'oorcheck'.

Categorie:
Provincie: