donderdag, 16. juni 2016 - 9:57 Update: 16-06-2016 12:36

'Jeugdzorginstellingen zijn in totaal 18 miljoen euro meer kwijt aan papierwerk'

'Jeugdzoerginstellingen zijn miljoenen meer kwijt door bureaucratie'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Instellingen die gespecialiseerd zijn in zorg voor kinderen met (ernsig) psychische problemen zijn miljoenen extra kwijt aan bureaucratie. Sinds dat de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de jegdzorg zijn de kosten flink opgelopen.

De koepelorganisatie GGZ berekende op verzoek van de Volkskrant dat de instellingen in totaal 18 miljoen euro meer kwijt zijn aan papierwerk. GGZ keek naar de boekhouding van vijf zorginstellingen kwam tot de conclusie dat het gaat om een toename van tien procent. Het gaat om geld dat anders besteed kan worden aan zorg. Zorginstellingen maakten voor 2015 afspraken met een paar zorgverzekeraars, provincies en zorgkantoren, maar hebben nu te maken met tientallen of zelfs honderden gemeenten. Het idee is dat die gemeenten de zorg beter kunnen organiseren. Dit schrijft de krant donderdag.

Gemeenten hebben eigen regels

Op verzoek van de Volkskrant onderzocht GGZ Nederland de gevolgen bij instellingen die gespecialiseerd zijn in kinderen met ernstig psychische problemen. Kinderen uit veel verschillende gemeenten worden doorverwezen naar een zelfde instelling. Het gaan dan bijvoorbeeld om kinderen met zware gedragsproblemen, depressies, angsten of autisme. Nu blijkt dat bijna elke gemeente haar eigen regels heeft voor wat betreft betalingscodes, verantwoordingsmethodes en formulieren. Hierdoor worden zorginstellingen ertoe gedwongen om meer tijd te steken in de boekhouding. Bestuurder Koos Lukkien van Karakter, een specialistische instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren zegt tegen de NOS. 'We hebben zeven boekhouders extra in dienst en het kost ons veel extra tijd.  Ik zou voor dat geld ook 200 kinderen kunnen behandelen.'

En doordat gemeenten bijvoorbeeld niet voldoende zorg hebben ingekocht belanden er ook geregeld kinderen op wachtlijsten.

Categorie:
Provincie: