zaterdag, 25. juni 2016 - 9:30 Update: 25-06-2016 9:42

Rode Kruis met zwaailicht en sirene bij noodsituaties

Rode Kruis met zwaailicht en sirene bij noodsituaties
Den Haag

Sinds kort rijdt ook het Rode Kruis in spoedgevallen met zwaailicht en sirene.

De noodhulpteams van de organisatie, die in actie komen bij grote rampen en ongevallen, moeten zo snel mogelijk op de ramplocatie aanwezig kunnen zijn. Voor dergelijke spoedritten mogen zij, na toestemming van de meldkamer, zogeheten “optische en geluidssignalen” voeren. Het zwaailicht is blauw, en de sirene is identiek aan die van de reguliere ambulances.

Opleiding

Het Rode Kruis heeft de afgelopen maanden 50 extra chauffeurs opgeleid om met zwaailichten en sirenes te mogen rijden. Deze zomer ronden de laatsten hun opleiding af. De chauffeurs leren om te gaan met grotere snelheden en de aangepaste verkeersregels, maar ook wat de bijbehorende risico’s zijn. Rode Kruis voertuigen mogen bijvoorbeeld, indien noodzakelijk, de toegestane snelheid overtreden, door rood rijden en gebruik maken van de vluchtstrook.

De opleiding bestaat naast theorie, ook uit verschillende oefendagen op de openbare weg om verkeersinzicht op te doen en te ervaren hoe medeweggebruikers zich kunnen gedragen als ze een spoedrit tegenkomen. Daarnaast krijgen ze training op de baan, om slip- en remtechnieken te oefenen. Eenmaal gecertificeerd moeten chauffeurs jaarlijks theorie en praktijk bijscholen om de vaardigheden te behouden en veilig te blijven rijden. De opleiding wordt verzorgd door ACM Opleidingen, specialist op het gebied van rijvaardigheidsopleidingen voor professionele chauffeurs in voorrangsvoertuigen, huisartsenchauffeurs en taxibranche.

Voorheen maakte het Rode Kruis niet of weinig gebruik van optische en geluidsignalen. De noodhulpteams van de organisatie zijn, als ze gealarmeerd worden, meer betrokken bij directe spoed, en daarvoor zijn het voeren van zwaailicht en sirene soms noodzakelijk. Niet iedereen mag zomaar met optische en geluidsignalen rijden in Nederland. Het Rode Kruis is een van de weinige organisaties naast brandweer, politie en ambulance die daarvoor toestemming hebben van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Noodhulpteams

De noodhulpteams van het Rode Kruis komen in actie in geval van rampen met meer dan 30 slachtoffers. Zij ontfermen zich ter plaatse over de lichtgewonden, zodat de ambulancebroeders zich kunnen concentreren op hulp aan de mensen die zwaargewond zijn.

Categorie:
Tag(s):