vrijdag, 8. juli 2016 - 20:33 Update: 11-07-2016 9:29

33 miljoen extra voor revalidatie kwetsbare ouderen

Schippers en Van Rijn: 33 miljoen extra voor revalidatie kwetsbare ouderen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (beiden VWS) verhogen het budget voor eerstelijns verblijf structureel met 33 miljoen euro. Zodat meer kwetsbare ouderen hiervan gebruik kunnen maken. Het totale budget voor deze zorg komt daarmee op meer dan 213 miljoen euro.

Herstellen van ziekte of medische behandeling

Deze zorg – onderdeel van de Zorgverzekeringswet - is bedoeld voor kwetsbare ouderen die thuis wonen maar tijdelijk intensievere zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld om te herstellen van een ziekte of na een medische specialistische behandeling in het ziekenhuis. Goede samenwerking tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen kan helpen voorkomen dat ouderen onterecht in het ziekenhuis worden opgenomen of naar huis gaan terwijl ze er eigenlijk nog niet klaar voor zijn.

Specialisten ouderengeneeskunde actief bij mensen thuis

Schippers en Van Rijn vergroten daarnaast de mogelijkheden voor specialisten ouderengeneeskunde om buiten een verpleeghuis hun vak uit te oefenen. Er wonen steeds meer ouderen met een complexe zorgvraag thuis, omdat ze dat willen en kunnen met goede wijkverpleging en andere zorg en ondersteuning thuis. De huisarts heeft niet altijd de kennis en kunde in huis voor deze complexe zorgvragen. Specialisten ouderengeneeskunde kunnen daar wel in voorzien. Door het mogelijk te maken hun deskundigheid ook bij mensen thuis in te zetten, kan de zorg voor kwetsbare ouderen thuis verder verbeteren.

Categorie:
Provincie: