dinsdag, 23. augustus 2016 - 12:56 Update: 23-08-2016 19:17

RIVM vraagt met Nationaal Hitteplan extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen

Nationaal Hitteplan actief in heel Nederland
Foto: fbf
De Bilt

De laatste week van de zomer heeft nog warm weer in petto voor heel Nederland. Daarom heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan op 23 augustus geactiveerd.

Aandacht voor kwetsbare mensen

Hiermee roept het RIVM op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken. De zon is nog steeds krachtig waardoor het belangrijk is om te letten op verbranding van de huid. Later deze week wordt smog door ozon verwacht wat kan leiden tot klachten van de luchtwegen. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven.

Aanhoudende hitte

De komende dagen loopt de temperatuur op naar waarden rond de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.  Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Voldoende drinken; 
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Smog

Vanaf woensdag 24 augustus is er kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit is dan ’slecht’ volgens de indeling van de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.  Meer informatie over smog is te vinden op de webpagina smog. Voor informatie over de luchtkwaliteit in de buurt kunt u ook de app ‘mijn luchtkwaliteit’ downloaden. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):