zaterdag, 3. september 2016 - 19:33 Update: 03-09-2016 21:41

'Medisch specialisten kregen miljoenen van farmacie'

'Artsen krijgen miljoenen van farmacie'
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Uit een onderzoek van de Volkskrant blijkt dat farmaceuten medisch specialisten van bepaalde disciplines miljoenen euro's betalen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek.

De krant meldt dat vorig jaar ruim veertig procent van de reumatologen en urologen geld van de farmacie kreeg en ruim dertig procent van de longartsen en internisten en 25 procent van de cardiologen. De artsenorganisatie KNMG liet eerder nog weten dat slechts een paar procent van de artsen zou bijverdienen. De krant nam voor het onderzoek de betalingen van 13.000 specialisten in zestien vakgebieden onder de loep. Daaruit blijkt dat bijna 2400 artsen betaald werden. Vorig jaar kregen zij 5,6 miljoen euro van de farmaceutische bedrijven.

De farmaceuten betaalden artsen die congressen bezochten 2,2 miljoen euro voor hun reis- en verblijfkosten. Artsen kregen 1,4 miljoen aan vergoedingen voor spreekbeurten.Tevens werden de betalingen aan ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en beroepsverenigingen bekeken. Uit die betalingen bleek dat alle takken van de Nederlandse gezondheidszorg gesponsord worden door de farmaceutische industrie. Het meeste geld komt terecht bij de academische ziekenhuizen: zeven van de acht ontvingen vorig jaar meer dan een miljoen euro van de industrie, aldus de krant.

De Inspectie  voor de Gezondheidszorg heeft een paar maanden geleden bij het Transparantieregister de gegevens opgevraagd van de tien meeste bijverdienende artsen. Ook wilde zij de gegevens hebben over de hoogste bedragen per klus. Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat sommige specialisten vorig jaar meer dan tienduizend euro als sprekersvergoeding of als beloning voor advies kregen. In de krant reageert gezondheidseconoom en emeritus-hoogleraar Guus Schrijvers: 'De onafhankelijkheid van de specialist komt in het gedrang. Laten we de integriteitseisen voor ambtenaren en politici doortrekken naar medisch specialisten. Een wethouder gaat niet op kosten van een bouwbedrijf naar een evenement, een specialist doet dat niet op kosten van een farmaceutisch bedrijf.'

Beroepsverenigingen

Opmerkelijk zijn de forse betalingen aan een aantal beroepsverenigingen. Zo ontving cardiologenvereniging NVvC bij elkaar ruim zes ton van twaalf farmaceuten.

Categorie: