dinsdag, 20. september 2016 - 14:09

Koenders: bombardement hulpkonvooi lijkt oorlogsmisdaad

Koenders: bombardement hulpkonvooi lijkt oorlogsmisdaad
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken veroordeelt het bombardement op een humanitair konvooi in de Syrische provincie Aleppo ten zeerste. ‘Een glimp van hoop is abrupt afgebroken door dit verschrikkelijke geweld dat in alles lijkt op een oorlogsmisdaad’, stelt hij vanuit New York, waar hij deelneemt aan de Algemene Vergadering van de VN.

Nederland steunt de oproep van de VN voor een onafhankelijk onderzoek naar de aanval op het hulpkonvooi van de VN en hulporganisatie Rode Halve Maan. Onder de doden zijn hulpverleners  en chauffeurs van de vrachtwagens met hulpgoederen.

Voor het eerst sinds het staakt-het-vuren in Syrië van vorige week kon er hulp geboden worden aan de mensen in Syrië die het zo hard nodig hebben. ‘Het is onacceptabel en een grove schending van humanitair oorlogsrecht als hulpverleners tot expliciet doelwit worden gemaakt. Hulpverleners en VN-medewerkers zetten zich met gevaar voor hun eigen leven in, maar lijken totaal vogelvrij verklaard te zijn in Syrië’, aldus Koenders.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandagavond in New York de laatste ontwikkelingen in Syrië besproken. Ook heeft Koenders hierover gesproken met de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura. Koenders neemt dinsdagochtend in New York deel aan een vergadering van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) onder leiding van zijn Amerikaanse en Russische ambtgenoten, Kerry en Lavrov.

Rusland en de VS bereikten ruim een week geleden overeenstemming over een tijdelijke wapenstilstand in Syrië. ‘Dat was hoopgevend, omdat zo’n staakt-het-vuren van levensbelang kan zijn voor de vele mensen in nood. Het is zorgelijk en teleurstellend dat de hulp hen ondanks alle afspraken niet heeft bereikt. Een verlenging van de wapenstilstand ligt in eerste instantie in handen van de VS en Rusland. Kerry en Lavrov hebben de wereld een akkoord voorgespiegeld. Nu zal men moeten bewijzen dat een dergelijk akkoord ook houdbaar is’, aldus Koenders.

Het Syrische regime lijkt daar in elk geval nog niet toe bereid en de partijen bevechten elkaar volgens de minister ten koste van de burgerbevolking. ‘De naleving van een staakt-het-vuren dient verzekerd en gecontroleerd te worden. Het conflict in Syrië duurt al 5,5 jaar. Dat los je niet van de ene op de andere dag op. Maar ik ben ervan overtuigd dat het politieke proces alleen via dialoog kan worden hervat.’

Naast alle diplomatieke overleggen in New York organiseert Nederland deze week samen met Italië een evenement waar Syriërs zelf, onder wie hulpverleners, artsen, burgerjournalisten en activisten, een platform krijgen om hun verhaal te doen. Koenders: ‘Het is goed dat hier op het hoogste niveau over Syrië wordt gesproken, het is nog belangrijker dat er met Syriërs wordt gesproken.’