zaterdag, 1. oktober 2016 - 21:59 Update: 01-10-2016 22:02

Cheetah Burgers' Zoo werpt haar 2e zesling

Cheetah Burgers's Zoo werpt haar 2e zesling
Arnhem

Een bijzondere gebeurtenis in Burgers' Zoo. Onlangs heeft hetzelfde cheetavrouwtje, net als twee jaar geleden, het leven geschonken aan zes welpen. Dit heeft Burgers' Zoo bekendgemaakt.

De coördinator van het Europese fokprogramma voor cheeta’s geeft aan dat in slechts 5% van alle cheetageboortes in Europese dierentuinen een nest uit zes welpen bestaat. Op een leeftijd van circa zes weken wordt de zesling preventief ontwormd en geënt tegen katten- en niesziekte. 

Tot die tijd is het belangrijk dat de welpen met hun moeder zoveel mogelijk rust krijgen in de veiligheid en beschutting van het kraamverblijf. De jongen zijn dan ook nog niet zichtbaar voor de schermen.

Tweemaal zes

De moeder is op 1 maart 2010 in Burgers’ Zoo geboren, terwijl de vader op 21 maart 2011 in Salzburg (Oostenrijk) ter wereld kwam en in het kader van het Europese fokprogramma op 19 maart 2013 naar Arnhem is verhuisd. Het vrouwtje is nu ruim 6,5 jaar oud en de zesling betreft haar tweede nest. 

Tot op heden maken de jongen een gezonde indruk en blijft geen van de pasgeboren jachtluipaarden achter in de groei, net als het geval was bij haar eerste nest van zes jongen twee jaar geleden. De zes cheeta’s uit haar eerste nest zijn in het kader van het Europese fokprogramma voor cheeta’s op één vrouwtje na reeds allemaal verhuisd vanuit Arnhem naar diverse andere Europese dierenparken.

Cheeta of jachtluipaard

Cheeta’s worden ook wel jachtluipaarden genoemd. Het hele lichaam van deze sierlijke roofdieren is gebouwd op het ontwikkelen van een zo hoog mogelijke snelheid. In tegenstelling tot de meeste andere katachtigen kunnen volwassen jachtluipaarden hun nagels niet meer intrekken. 

Tijdens de sprint op volle snelheid zorgen de nagels voor grip, vergelijkbaar met de spikes onder een schoen van een atleet. De staart dient als een soort roer en evenwichtsorgaan. Cheeta’s kunnen een topsnelheid van 115 kilometer per uur bereiken, maar houden dit slechts enkele seconden vol.

Categorie:
Provincie: