woensdag, 12. oktober 2016 - 15:15 Update: 12-10-2016 15:25

Overvaller kiest steeds vaker voor woning in plaats van winkel

Overvaller kiest steeds vaker voor woning in plaats van winkel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het 'werkterrein' van overvallers wordt steeds meer verlegd van winkels naar woningen. 'Dat blijkt uit onderzoek van oud-hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut en veiligheidsonderzoeker Ben Rovers in opdracht van de Taskforce Overvallen', meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag.

'Vier op de tien overvallen wordt gepleegd op een woning. Hoewel het totaal aantal overvallen in Nederland de afgelopen jaren flink gedaald is - van bijna 3.000 in 2009 naar ruim 1.200 vorig jaar - vindt een verschuiving plaats van winkels naar woningen', aldus VEH. 

Lage spaarrentes

De onderzoekers zijn bang dat het aantal woningovervallen verder toeneemt, nu de spaarrentes zo laag zijn. Hierdoor zouden mensen vaker hun geld thuis bewaren.

Doelwitten

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven preventieve maatregelen genomen om overvallen tegen te gaan, zoals een betere beveiliging en overvaltrainingen voor winkeliers. De onderzoekers vermoeden dat criminelen daarom andere doelwitten kiezen. De politie adviseert huiseigenaren onder meer om geen onbekenden binnen te laten en een kierstandhouder te plaatsen zodat de deur op een kier kan blijven staan. 

Slachtoffers van (woning)overvallen kunnen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven subsidie aanvragen voor beveiligingsmaatregelen.

Taskforce Overvallen 

De Landelijke Taskforce Overvallen begon in 2009 onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Deze samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven wordt verlengd tot en met 2018.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):