maandag, 17. oktober 2016 - 8:34 Update: 17-10-2016 11:27

Rutte vraagt om bloedmonster van chauffeur die betrokken was bij busramp

Rutte wil onderzoek busramp en vraagt om bloedmonster
Foto: EHF
Amsterdam

Premier Mark Rutte heeft de Zwitserse regering gevraagd om een bloedmonster van de Belgische chauffeur die betrokken was bij de busramp in Sierre in 2012.

Bij het ongeluk in een tunnel kwamen in 2012 22 kinderen en zes volwassenen om het leven, waaronder ook ook de buschauffeur. Zes slachtoffers kwamen uit Nederland. Rutte wil nu duidelijkheid omtrent de vraag of het om een bewust daad ging van de chauffeur. Premier Rutte heeft de nabestaanden van de slachtoffers hulp toegezegd. Bij het ongeval waren kinderen uit België en Nederland betrokken. Volgens de Zwitserse autoriteiten verloof de chauffeur niet opzettelijke de macht over het stuur, maar de ouders hebben reden om hieraan te twijfelen. Zij vermoeden dat de  chauffeur  van de bus met opzet tegen de muur van de tunnel is gereden, omdat hij depressief was. Dit melden meerdere media maandag.

Oorzaak niet duidelijk

Opdinsdag 13 maart 2012 nam chauffeur Geert Michiels (34) om 21.12 uur op een rotonde in het Zwitserse Sierre het stuur van de skibus over van zijn collega. Twee kilometers na zijn vertrek en net op het moment dat hij 100 km reed, zette Michels  de rechterwielen op een 18 centimeter hoge vluchtheuvel en reed een veilgheidsnis in om frontaal tegen een haakse muur aan te knallen, zo schrijft De Belgische krant De Morgen. Van de 52 inzittenden kwam er 28 om het leven. Zwitserland sloot het onderzoek af, zonder dat er een oorzaak werd genoemd.

Chauffeur slikte Seroxat

De Nederlandse ouders uit Lommel zijn ervan overtuigd dat Michiels die avond bevangen is door akathisie, een toxisch delirium. De chauffeur slikte al twee jaar Seroxat, een antidepressivum, aldus de krant. De chauffeur deed dat al twee jaar. Hij zat middenin een echtscheiding en mocht zijn 4-jarige dochtertje niet zien. Olga Leclercq uit Lommel en moeder  van de omgekomen 12-jarige Eline in de krant: 'De chauffeur was in de weken voor het drama aan het afbouwen.Net dat is de gevaarlijkste periode.' Uit onderzoek blijkt dat een klein percentage  vande bevolking variaties in het DNA heeft waardoor het lichaam de gedragsgestuurde medicatie langzamer afbreekt. De farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) weet al jaren van de risico's bij Seroxat, maar heeft een studie hierover achtergehouden. Uit die studie bleek dat Seroxat het risico op suïcidaal gedrag verhoogt met factor 9 tot 10.