woensdag, 7. december 2016 - 18:01 Update: 07-12-2016 18:09

Voorbereiding op rampen in veiligheidsregio’s op orde, uitvoering kan beter

Voorbereiding op rampen in veiligheidsregio’s op orde, uitvoering kan beter
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

In de Staat van de rampenbestrijding 2016 stelt de Inspectie Veiligheid en Justitie dat de veiligheidsregio’s bij daadwerkelijk optreden, bij een echte calamiteit, op een aantal punten nog kunnen verbeteren. Veiligheidsregio’s moeten blijven investeren in samenwerking, oefenen en kwaliteitszorg.

Wel beter voorbereid

Volgens het rapport van de Inspectie zijn de veiligheidsregio's wel steeds beter voorbereid op rampen en crisis en is de samenwerking met de (vitale) partners en gemeenten versterkt.

Een goede gezamenlijke voorbereiding tussen de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en ambulancezorg) in de veiligheidsregio’s en (vitale) partners zoals (energie)bedrijven is essentieel voor een adequate aanpak van rampen en incidenten.

In de ‘Staat 2016’ geeft de Inspectie zowel een landelijk als regionaal beeld van de rampenbestrijding. Ook zijn verbeterpunten en ‘good practices’ geïnventariseerd. Van hieruit vraagt de Inspectie de veiligheidsregio’s de komende jaren te blijven investeren in samenwerking en daarbij zoveel mogelijk op maat en risico gestuurd te werken. 

Grootschalig en multidisciplinair oefenen noodzakelijk

Juist omdat echte rampen en crises (gelukkig) niet vaak voorkomen,  benadrukt de Inspectie de noodzaak van grootschalig en multidisciplinair oefenen; alleen dan komt de specifieke dynamiek, die nodig is bij de aanpak van een echte ramp of crisis aan bod. 

Ook is het nodig om met de netwerkpartners, omliggende regio’s en buurlanden te blijven oefenen. Daarbij is het belangrijk dat de veiligheidsregio’s zelf meer zicht krijgen op de kwaliteit van de inzet en de eigen functionarissen. Dit kan volgens de Inspectie onder ander door alle GRIP-incidenten te blijven evalueren.

Bevindingen en ervaringen inbreng voor aanpassing Besluit veiligheidsregio’s

De Wet Veiligheidregio’s bevat tal van kwantitatieve normen, zoals de opkomsttijden van onderdelen van de crisisorganisatie, de samenstelling van teams en het tijdsbestek waarbinnen activiteiten moeten worden gestart. 

De Inspectie constateert in  de ‘Staat 2016’ dat veiligheidsregio’s hier in de praktijk flexibel mee omgaan,. zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. . De Inspectie heeft minister Van der Steur geadviseerd deze bevindingen uit de ‘Staat 2016’ mee te nemen in het lopende traject van de aanpassing van het Besluit veiligheidsregio’s. Ook de in de praktijk opgedane ervaringen van de veiligheidsregio’s vindt de Inspectie hiervoor bruikbaar. Minister Van der Steur heeft de Staat van de Rampenbestrijding 2016 woensdag aan de Tweede Kamer aangeboden.