donderdag, 8. december 2016 - 9:41 Update: 08-12-2016 9:54

Kabinet wijst nieuwe gebieden aan voor windparken op zee

Kabinet wijst nieuwe gebieden aan voor windparken op zee
Foto: fbf
Den Haag

Het kabinet wijst twee extra gebieden aan voor de bouw van windmolenparken op zee. Het gaat om twee stroken binnen de zogenoemde 12-mijlszone tussen 18,5 en 22 kilometer uit de kust. De aanwijzing vindt plaats in de Rijksstructuurvisie Aanvulling gebied Hollandse Kust.

De twee extra stroken sluiten aan op eerder aangewezen gebieden buiten de 12-mijlszone. Met het aanwijzen van de nieuwe gebieden kan in gebied Hollandse Kust (zuid) 1400 MW worden gerealiseerd en in Hollandse Kust (noord) 700 MW en brengt het kabinet het doel van 16% duurzame energie in 2023 dichterbij.

Energieakkoord

In het Energieakkoord voor duurzame groei is afgesproken dat in 2023 16 % van de energie duurzaam wordt opgewekt. Windparken op zee voorzien dan vijf miljoen huishoudens van stroom. Het dichter bij de kust bouwen van windparken kost minder dan verder op zee. De besparing bedraagt 1,6 miljard euro ten opzichte van het gebied IJmuiden Ver. Met de aanwijzing van de gebieden tussen de 18,5 en 22 km komt nu voldoende ruimte beschikbaar om te werken met standaardplatforms van 700 MW, waarmee een kostenbesparing kan worden gerealiseerd. Via de standaardplatforms worden de windparken aangesloten op het landelijk elektriciteitsnet. Door de aanwijzing van de nieuwe gebieden kan in gebied Hollandse Kust (zuid) 1400 MW worden gerealiseerd en in Hollandse Kust (noord) 700 MW.

Geschikte locaties

Het kabinet zoekt in het Nederlandse deel van de Noordzee naar geschikte locaties voor windparken. De gebieden Hollandse Kust binnen de 18,5 en 22 kilometer zijn onderzocht op effecten op landschap, recreatie, archeologie, bodem en water, natuur, de verschillende gebruikersfuncties en kustveiligheid.

De gebieden Hollandse Kust (zuid) en Hollandse Kust (noord) zijn naar voren gekomen na een haalbaarheidsstudie en de Routekaart voor de uitrol van windenergie op zee in 2014. De Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee gebied Aanvulling Hollandse Kust is tot stand gekomen na overleg met gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden. 

Categorie:
Provincie: