dinsdag, 13. december 2016 - 9:08 Update: 13-12-2016 10:02

'Kinderen hebben te veel werkduk op school en willen échte aandacht'

'Kinderen hebben te veel werkduk op school en willen échte aandacht'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Kinderen en jongeren willen meer échte aandacht van de mensen om hun heen. Van ouders, familie en vrienden, maar ook van professionals.

Tot die conclusie komt kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Tijdens haar Kinderrechtentour door Nederland ging zij in gesprek met kinderen op scholen, jeugdzorginstellingen, een ziekenhuis, bij belangenorganisaties en jongerenraden. Daarnaast vulden 2000 kinderen een vragenlijst in. Zo'n 1400 daarvan werden geheel ingevuld. Uit de gesprekken met de kinderen kwam naar voren dat de meeste kinderen meer aandacht willen en minder werkdruk op school. Dit melden verschillende media dinsdag.

Werkdruk op school

Over de begeleiding van professionals zeiden de kinderen dat deze vaak een  te grote focus hebben op wat er in hun dossier staat. Verder ervaren kinderen en jongeren te veel werkdruk op school, willen ze meer hulp bij schoolzaken en een brede vakkenaanbod. Uit de rondgang blijkt dat de meeste kinderen opgroeien in een fijne omgeving en dat ze zich prettig voelen. Ze geven hun leven gemiddeld een 7,4. Dat geldt niet voor alle kinderen in Nederland. 10 procent van de kinderen geeft zijn leven een onvoldoende. Kinderen die hun leven een onvoldoende geven, ging dat om kinderen met problemen thuis. Zij geven hun leven gemiddeld een 5,9. Kinderen van ouders die ruzie met elkaar maken omdat ze gaan scheiden of gescheiden zijn, geven hun leven een 6,3 en kinderen die met jeugdhulp te maken hebben, komen uit op een 5,9. Ook kinderen die hebben aangegeven dat er thuis weinig geld is geven hun leven een lager rapportcijfer dan de meeste kinderen (6,6).

De enquête onder de kinderen en jongeren is geen representatief onderzoek, zo laat de ombudsvrouw weten. Zo vulden veel meer meisjes de vragenlijst in dan jongens. Er deden daarnaast veel meer havo- en vwo-scholieren mee dan vmbo'ers.