dinsdag, 21. februari 2017 - 9:00 Update: 21-02-2017 21:52

Haarlem stoot met meeste filevertraging Den Haag van eerste plaats

Haarlem nieuwe filestad van Nederland
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Haarlem

Haarlem was in 2016 de stad met de meeste filevertraging van Nederland. Dat blijkt uit de zesde editie van de jaarlijkse TomTom Traffic Index. Den Haag, dat drie jaar de lijst aanvoerde, zakt naar een tweede plaats. Leiden maakt de top-3 compleet.

Een rit in Haarlem leverde in 2016 gemiddeld 27% vertraging op door verkeersopstoppingen. Dat is 3 procentpunt meer dan vorig jaar. In de ochtend- en avondspits loopt de vertraging op tot respectievelijk 41% en 46%. Dat betekent dat iemand die in Haarlem dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 100 uur* in de file heeft gestaan.

De TomTom Traffic Index is ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk als enige de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De TomTom Traffic Index is dit jaar omvangrijker dan ooit, met meer dan 19 biljoen geanalyseerde datapunten, afkomstig uit 390 steden in 48 landen op zes continenten. In Nederland werden 17 steden onderzocht. Zwolle en Den Bosch haalden de top-15 niet.

Alle steden drukker

Opvallend is dat in vrijwel alle steden de verkeersdrukte afgelopen jaar is toegenomen. Dit gaat samen met een wereldwijde trend. TomTom concludeert dat de gemiddelde vertraging die automobilisten oplopen wereldwijd met 23% is gestegen sinds het begin van de Traffic Index in 2008.

De wereldranglijst

De vertraging in Nederlandse steden valt ondanks de toename in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen. In de wereldwijde Traffic Index wordt de eerste plaats net als vorig jaar ingenomen door Mexico Stad, met een gemiddelde vertraging van 66% (+7%). In de ochtend- en avondspits kan een rit daar meer dan twee keer zo lang duren. Automobilisten staan daar gemiddeld 227 uur per jaar in de file.
 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):