woensdag, 5. april 2017 - 17:51 Update: 05-04-2017 18:00

Roze pelikaan Artis dood en 10 eieren gestolen

Roze pelikaan Artis dood en 10 eieren gestole
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De rust van de roze pelikanen, die midden in het broedseizoen zitten, is in de nacht van zondag op maandag in dierentuin ARTIS ernstig verstoord. 'Een van de roze pelikanen heeft een gebroken poot opgelopen en is vervolgens doodgegaan', zo meldt ARTIS woensdagmiddag.

'Ook zijn er tien van de veertien eieren verdwenen, die de roze pelikanen aan het uitbroeden waren', aldus de dierentuin.

Aangifte

Dierentuin ARTIS heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling, inklimming, diefstal en vandalisme. In de nacht van zondag op maandag is er een inklimming geweest. Onbevoegden zijn ARTIS binnengedrongen en hebben schade aangericht.

De afgelopen weken zijn er in samenwerking met de politie meerdere mensen na nachtelijke inklimmingen aangehouden en zijn er boetes uitgedeeld. Het ongewenst bezoek houdt geen enkele rekening met het dierenwelzijn en veroorzaakt veel stress bij dieren. ARTIS wordt beveiligd op verschillende wijzen, maar heeft toevallig geen camerabeelden die de dierenmishandeling bevestigen.

Relatie tussen mens en natuur

We leven in een tijdperk waarin de mens allesbepalend is, en waarin tegelijkertijd de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit. Dierentuinen moeten naar aanleiding van deze verschuiving een nieuwe rol vervullen. ARTIS wil hier een voortrekkersrol in hebben. 

Een plek bieden waar de dieren nabij zijn, en waar mensen de natuur kunnen beleven. En tegelijkertijd een plek bieden waar de discussie over de relatie tussen mens en natuur kan worden gevoerd. ARTIS-directeur Haig Balian: 'Deze inklimming, waarbij de daders kennelijk geen enkel besef hebben van het effect van hun gedrag op de dieren, maakt des te meer duidelijk hoe belangrijk de rol van ARTIS is'.  

Categorie:
Provincie: