dinsdag, 30. mei 2017 - 10:29 Update: 30-05-2017 10:33

Politie stopt inbrakengolf met aanhouding acht verdachten

Politie stopt inbrakengolf met aanhouding acht verdachten
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

Met de aanhouding van acht jonge inbraakverdachten denken rechercheurs van politie Rijnmond-Oost een halt te hebben geroepen aan een enorme inbrakengolf. De jonge verdachten werden in eerste instantie aangehouden voor een inbraak op de Hesseplaats en een poging inbraak op het Ambachtsplein, maar worden inmiddels verdacht van ruim 30 inbraken in diverse winkels en bedrijven in Rotterdam-Zevenkamp, Ommoord, Nieuwerkerk aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. In samenwerking met collega’s uit Nieuwerkerk aan den IJssel werden de eerste verdachten aangehouden en hun woningen doorzocht.

Inbraak Hesseplaats

In de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 februari 2017 klinkt een harde klap vanaf de Hesseplaats, een winkelcentrum in Rotterdam-Ommoord. Een vrouw kijkt uit haar raam en ziet twee donker geklede personen wegrennen in de richting van Zevenkamp. Agenten snellen toe en zien dat het glas van de voordeur van een winkel eruit is getrapt. Zo'n 15 meter verderop ligt de kassa uit de winkel op het plein. Uit de winkel was een groot geldbedrag weggenomen.

Inbraak Ambachtsplein

Een maand later, in de nacht van 19 op 20 maart 2017, is het raak bij de Cigo aan het Ambachtsplein. Om 2.30 uur gaat het alarm af. Wanneer de politie ter plaatse komt, zijn de daders er al vandoor. Op camerabeelden van de winkel is te zien dat er om 2.20 uur 5 mannen in beeld verschijnen. Zij overleggen, 1 loopt door, 2 trekken handschoenen aan en 2 halen een steen uit het trottoir. De kleinste van de 5 gooit vervolgens de steen met kracht tegen de ruit. Vervolgens gaat het alarm af en rennen de daders weg.

Van Bureau Rijnmond naar aanhouding

Van beide inbraken zijn beelden. Die worden getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond. Op 19 april worden de eerste drie verdachten aangehouden: drie Rotterdammers van 16, 17 en 18 jaar. Dat levert weer aanknopingspunten voor verder onderzoek. 24 april worden nog twee verdachten aangehouden; een 18-jarige man uit Zwijndrecht en een 21-jarige Rotterdammer. Op 2 mei werd een 23-jarige man uit Capelle aan den IJssel aangehouden. Deze probeerde aan zijn aanhouding te ontkomen door op 14 hoog, via de buitenzijde van de balkons, aan de politie te ontkomen. Maar zonder succes. Twee verdachten werden niet aangehouden maar mochten naar het politiebureau komen voor het afleggen van een verklaring omdat zij slechts een enkele keer bij een inbraak betrokken waren.

Wisselende samenstelling

De rechercheurs komen gaan de het onderzoek tot het vermoeden dat de verdachten mogelijk aan meer inbraken gelinkt kunnen worden. Zo werd er ingebroken in diverse winkels op het Maltaplein, het Ambachtsplein en de Hesseplaats te Rotterdam en tevens waren 8 winkels in Nieuwerkerk aan den IJssel het doelwit. De verdachten schroomden niet om in één nacht meerdere inbraken te plegen dan wel automaten open te breken op metrostation en in studentenhuizen.

Van korte duur

Vier verdachten werden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Twee verdachten werden in bewaring gesteld en twee verdachten werden op 26 april heengezonden. Zij bleven verdachten maar mochten hun zaak in vrijheid afwachten. Dat was echter van korte duur, want toen enkele dagen later duidelijk werd dat zij niet bij ‘slechts’ 8 maar mogelijk bij veel meer inbraken betrokken waren, zijn zij op 12 en 23 mei opnieuw aangehouden.

Categorie:
Provincie: