dinsdag, 20. juni 2017 - 16:08

Internationaal opererende oplichtersbende zit vast

Internationaal opererende oplichtersbende zit vast
Foto: Politie
Amersfoort

Afgelopen december besteedde Opsporing Verzocht en Bureau Hengeveld aandacht aan de beroving van een 82-jarige Amersfoortse. Uitgebreid recherchewerk leidde begin maart naar Denemarken. Daar bleken de vier verdachten voor soortgelijke delicten vast te zitten.

Op 10 september 2016 doet een 82-jarige vrouw inkopen bij een visboer in Amersfoort. Zij heeft niet in de gaten dat ze onderweg naar de viswinkel wordt gevolgd door twee mannen. Een donkerblauwe Audi stationcar met buitenlands kenteken parkeert tegelijkertijd voor de winkel. De bestuurder van dit voertuig houdt de vrouw ook in de gaten. In de lift van haar appartement aan de Graaf Willemlaan zien de mannen kans om haar pinpas te stelen. Vermoedelijke hebben de verdachten de pincode van het slachtoffer afgekeken, want er wordt vervolgens op meerdere plaatsen in Nederland met de bankpas van het slachtoffer gepind. Meerdere van deze pintransacties worden door een vrouw gedaan, die kennelijk bij de drie mannen hoort.

Opsporing

Het slachtoffer doet aangifte en de recherche gaat direct met de zaak aan de slag. In Opsporing Verzocht van 6 december en Bureau Hengeveld van 7 december 2016 wordt uitgebreid aandacht aan de zaak besteed. Er komen daarop een vijftal tips binnen. Die leiden niet direct naar de verdachten, maar helpen later in het onderzoek wel bij de identificatie van het viertal.

Uitlevering

Ondertussen doet de recherche onderzoek naar het kenteken van de gebruikte auto. Dat leidt naar een tenaamgestelde in Duitsland. Die Roemeense man blijkt contacten te hebben met vier Roemeense landgenoten, die geheel aan het signalement van de gezochte verdachten voldoen. De recherche doet een Europees internationaal informatieverzoek naar de verblijfplaats van deze vier. Dan blijkt dat de vier niet alleen in Nederland actief zijn geweest, maar soortgelijke delicten ook in Denemarken hebben gepleegd. De vier Roemenen, mannen van 38, 41 en 49 en een vrouw van 46 jaar, zijn daarbij op 23 november 2016 in Denemarken op heterdaad betrapt en aangehouden. Het viertal heeft daar tot recent vastgezeten. Inmiddels was er door Nederland een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Op basis daarvan is het viertal onlangs vanuit Denemarken naar Nederland overgebracht. Zij zijn verhoord en enkele hebben de Nederlandse zaak bekend. Zij zitten in afwachting van de rechtszitting nog vast.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: