woensdag, 21. juni 2017 - 9:44 Update: 21-06-2017 9:47

Verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij grote brand Leerdam

Verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij grote brand Leerdam
Foto: Archief bon
Leerdam

Zaterdagavond woedde een zeer grote brand op de Hoogstraat in Leerdam. In het pand bleek een hennepkwekerij en was sprake van illegaal afgetapte stroom. Dinsdagmiddag is een 42-jarige Leerdammer aangehouden als verdachte.

De brand ontstond even na elf uur ’s avonds en mondde al snel uit in een zeer grote brand. Het pand, in de historische binnenstad van Leerdam, is knus omringd door andere panden. Het gevaar bestond dan ook dat de brand zou overslaan. De omliggende panden werden direct ontruimd en de brandweer moest alle zeilen bij zetten om te voorkomen dat de brand over zou slaan. Er was groot materieel en veel mankracht nodig om de brand te blussen. Intussen werden bewoners opgevangen in de plaatselijke bakkerij. De schade is enorm. Een aantal bewoners kan vooralsnog niet terug naar hun woning. Maandagavond werd door de gemeente een bewonersavond georganiseerd.

Zondag deed de forensische opsporing van de politie onderzoek. In het uitgebrande pand vonden zij een hennepkwekerij van circa 120 planten. Ook was er sprake van illegaal afgetapte stroom. Uit onderzoek bleek dat de brand in de meterkast moet zijn begonnen.

Het onderzoek leverde dinsdagmiddag de aanhouding van de 42-jarige man uit Leerdam op.