woensdag, 21. juni 2017 - 21:42 Update: 21-06-2017 21:46

Man (33) krijgt tbs met dwangverpleging voor doden schoonmoeder

Man (33) krijgt tbs met dwangverpleging voor doden schoonmoeder
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Arnhem/Eindhoven

Woensdag heeft de rechtbank Gelderland een 33-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor doodslag op zijn schoonmoeder. De man was tijdens zijn daad volgens de rechtbank ontoerekeningsvatbaar.

Mes in borst gestoken

Terwijl zijn schoonmoeder sliep, stak de man op 16 juli 2016 met een mes in haar borst. De vrouw overleed vervolgens aan haar verwondingen. De man was op dat moment psychotisch. Hij vertelde tijdens de zitting dat hij die ochtend probeerde te vechten tegen stemmen in zijn hoofd. Die stemmen droegen hem opdat hij zijn schoonfamilie moest vermoorden. Hij voelde op een zeker moment een klap. Vanaf dat moment kan hij zich van het gebeuren niets meer herinneren.

Psychotisch

Door zijn psychotische toestand was de man niet meer in staat om fictie en realiteit van elkaar te onderscheiden. Volgens de rechtbank was de man vlak voor het misdrijf dan ook niet in staat om anders te handelen en zijn wil te bepalen. Op grond daarvan vindt de rechtbank – in tegenstelling tot de officier van justitie – dat het delict de man geheel niet kan worden toegerekend.

Tbs met dwangverpleging

Bij een gruwelijke daad als deze, past eigenlijk alleen een lange gevangenisstraf. Omdat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is, kan een gevangenisstraf echter niet worden opgelegd. Wel kan in deze situatie een maatregel worden opgelegd. Dat vindt de rechtbank ook nodig omdat het risico op herhaling zonder behandeling hoog is. Om de maatschappij hiertegen te beschermen, krijgt de man tbs met dwangverpleging van onbeperkte duur opgelegd.

Schadevergoeding

Daarnaast moet de man aan 2 nabestaanden, de dochter en kleinzoon van de vrouw, een vergoeding betalen voor shockschade. De dochter van de overleden vrouw krijgt een bedrag van 15.000 euro. Zij heeft geestelijk letsel opgelopen door de herbeleving van de gruwelijke omstandigheden waaronder zij haar moeder kort na het gebeuren heeft aangetroffen. 

Haar zoontje krijgt een bedrag van 7.500 euro toegekend vanwege de psychische klachten die hij heeft overgehouden aan zijn aanwezigheid in de buurt van de steekpartij en de gevolgen daarvan. Shockschade is alleen toewijsbaar als iemand het misdrijf heeft gezien of direct is geconfronteerd met de ernstige gevolgen daarvan. Bovendien moet er sprake zijn van geestelijk letsel dat als gevolg van die confrontatie is ontstaan. 

De partner en zoon van de overleden vrouw krijgen geen vergoeding voor shockschade, omdat hun schade niet aan deze criteria voldoet. De door de nabestaanden gevorderde affectieschade wordt niet toegewezen, omdat daar juridisch gezien geen ruimte voor is. Wel wordt een bedrag toegewezen voor de door de partner en zoon gemaakte kosten, voor bijvoorbeeld de begrafenis, als gevolg van het feit.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):