maandag, 10. juli 2017 - 13:59 Update: 10-07-2017 14:00

Achtergronden brand Exloo niet meer te achterhalen

Exloo

Het onderzoek naar de brand in de woonboerderij en distilleerderij aan de Zuiderhoofdstraat in Exloo is zo goed als afgerond. Bij die brand in de nacht van woensdag 29 maart op donderdag 30 maart kwam de 53-jarige bewoner om het leven.

Pathologisch onderzoek

Uit pathologisch onderzoek door het NFI kan niet worden vastgesteld wat de exacte doodsoorzaak van de 53-jarige is geweest. De brand had een dermate verwoestend effect dat eventuele sporen verloren zijn gegaan. Daardoor is ook het tijdstip van overlijden niet duidelijk geworden.

Brandonderzoek 

Uit het forensisch brandonderzoek is gebleken dat er sprake is van brandstichting omdat er meerdere gelijktijdige brandhaarden waren. De brandhaarden waren dusdanig dat niet in alle gevallen sprake kan zijn geweest van overslaan van de ene brandhaard naar de andere. Er kon niet worden vastgesteld op welke wijze de brand is ontstaan of op welke plaats de brand is gesticht. Een eventuele technische oorzaak kan niet worden uitgesloten maar is gezien de meerdere brandhaarden niet aannemelijk.

Tactisch onderzoek

Vanuit het tactisch onderzoek kon niet worden vastgesteld wie verantwoordelijk is voor de brand. Ook is niet gebleken dat andere personen vooraf zijn gezien bij de brand. Dit sluit het scenario dat een tot nu toe onbekend gebleven dader(s) betrokken is bij de brand, niet uit. Ook kan, op basis van de onderzoeksbevindingen, de mogelijkheid dat de 53-jarige zelf betrokkenheid heeft gehad bij de brand niet worden bevestigd of uitgesloten.