woensdag, 19. juli 2017 - 13:36 Update: 19-07-2017 13:42

Eis van celstraf en contactverbod tegen 81-jarige overlastgevende buurman

Eis van celstraf en contactverbod tegen 81-jarige overlastgevende buurman
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht/Leersum

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Midden-Nederland een celstraf en een contactverbod geëist tegen een 81-jarige man die het leven van zijn buren al 17 jaar zuur maakt. Dit heeft het OM woensdag bekendgemaakt.

Vernielingen en erfvredebreuk

Ondanks eerdere veroordelingen en een grote civiele dwangsom stond een 81-jarige man uit Leersum weer voor de rechter. Al 17 jaar is er een conflict met de buren en maakt hij hen het leven zuur. Vandaag ging het om twee vernielingen en erfvredebreuk.

Recht van overpad

Het conflict, dat begon in 2000, draaide om het recht van overpad en is door de jaren heen ontaard in niet aflatend getreiter van de buren. Er is van alles geprobeerd om de verdachte duidelijk te maken dat hij hiermee op moet houden, maar bemiddeling, strafzaken en een civiele dwangsom van 300.000 euro ten spijt, weet de verdachte van geen ophouden.

Auto's vernield

De feiten die hem vandaag verweten worden zijn twee vernielingen van auto’s van de buren, in oktober 2015 en maart 2016. Daarnaast zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan erfvredebreuk in april 2016. In het dossier zitten naar het oordeel van de officier van justitie voldoende bewijzen voor dit strafrechtelijke verwijt. Niet alleen zijn er beelden, ook is hij herkend aan zijn lichaamshouding en is bij een doorzoeking in de woning van de verdachte kleding gevonden die op de beelden te zien is.

Huis onverkoopbaar

De impact op de slachtoffers is enorm. Geen moment kunnen ze zich vrij of veilig voelen in hun huis. Een huis dat onverkoopbaar is. Dat maakt dat de officier de verdachte de feiten zwaar aanrekent. Omdat de verdachte niet heeft willen meewerken aan onderzoeken naar zijn persoon houdt de officier hem – ondanks vermoedens van problematiek – voor volledig toerekeningsvatbaar. En aangezien in het verleden niets heeft geholpen om de man te doen stoppen, is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gerechtvaardigd. Ze eiste een gevangenisstraf van drie maanden.

'Stok achter de deur'

'Dit lost helaas niet alles op', merkte ze op, 'want er komt een moment dat de verdachte weer vrij komt.' Naast de celstraf eiste ze daarom een contact- en locatieverbod en een maand gevangenisstraf elke keer dat de verdachte deze maatregel overtreedt. Ook vroeg de officier het contact- en locatieverbod dadelijk uitvoerbaar te verklaren want 'nog altijd is er vrees dat de verdachte zich belastend naar aangevers zal gedragen.' De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie: