maandag, 4. september 2017 - 10:20 Update: 04-09-2017 10:27

Geen ongezonde voedselreclame voor jeugd in Amsterdamse metrostations

Geen ongezonde voedselreclame voor jeugd in Amsterdamse metrostations
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De scholen zijn weer begonnen, dus ook in de metro’s zullen veel jongeren te vinden zijn. Het college van B en W heeft besloten om voortaan geen reclame voor ongezond voedsel, gericht op kinderen en jongeren, toe te staan in de metrostations.

Als partner van de Alliantie Stop Kindermarketing werkt Amsterdam aan het weren van reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen. Daarbij kijkt de gemeente allereerst naar de eigen evenementen, gesubsidieerde activiteiten en gemeentelijke locaties. Tot die plekken behoren ook de metrostations.
In de nieuwe aanbesteding voor reclame in die stations staat dat adverteerders geen reclame meer mogen maken voor ongezonde producten gericht op kinderen of jongeren tot achttien jaar. De nieuwe aanbesteding geldt voor alle 58 metrostations in Amsterdam, inclusief de nieuwe stations van de Noord/Zuidlijn. Het gaat om in totaal 200 abri’s, 30 grote billboards en 52 digitale borden.

Sturen en stimuleren

Eric van der Burg, wethouder Zorg en Sport: “Kinderen hebben het recht om op te groeien in een gezonde omgeving. Daar willen we als gemeente op alle mogelijke manieren aan bijdragen. Reclame-uitingen in de metrostations worden slechts eens in de vijftien jaar opnieuw aanbesteed. Daarom moeten we deze kans nu grijpen om ongezonde reclame, gericht op kinderen en jongeren, te weren. Vroeger zagen we overal reclame voor sigaretten. Nu vinden we het normaal dat we kinderen daar niet meer aan blootstellen. Met ongezonde voeding moet het ook die kant op gaan.” Amsterdam wil een gezondere omgeving voor kinderen. Dat gebeurt enerzijds door te sturen met gemeentelijke regels. Tegelijkertijd stimuleert en ondersteunt de gemeente ondernemers om hun aanbod en reclame gezonder te maken, onder meer met het netwerk Ondernemers voor een Gezond Amsterdam.

Zo blijven wij gezond

Onder de noemer ‘Zo blijven wij gezond’ zet Amsterdam in op een gezonde leefstijl voor alle kinderen in de stad. Met de aanpak Gezond Gewicht loopt Amsterdam voorop in de aanpak van overgewicht en obesitas, zowel in preventie als in zorg voor kinderen die al te zwaar zijn. Het programma is een samenwerking van gemeente en GGD met vele partners op het gebied van sport en bewegen, gezonde voeding, school, buurt, welzijn, zorg en een gezonde openbare ruimte. Het nieuwe reclamecontract voor de metrostations gaat in op 1 januari 2018.

Categorie: