maandag, 11. september 2017 - 10:56 Update: 11-09-2017 11:42

Onenigheid tussen ACM en netbeheerder Tennet over aanpassingen in het hoogspanningsnetwerk

Onenigheid tussen ACM en netbeheerder Tennet over aanpassingen in het hoogspanningsnetwerk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) ligt in de clinch met landelijk netbeheerder Tennet.

De toezichthouder wil dat Tennet het hoogspanningsnetwerk aanpast om  grote storingen te voorkomen. ACM vindt dat Tennet dat verplicht is, maar Tennet is van mening dat de wet te streng is. Dit meldt onder meer de NOS maandag.

Stroomstoring Diemen

ACM stelt dat netbeheerder Tennet in maart 2015 de wet heeft overtreden met als gevolg een grote stroomstoring in Diemen. Hiermee wordt staalbedrijf Tata Steel in het gelijk gesteld, dat vindt dat Tennet aansprakelijk is voor de 'aanzienlijke' schade die het bedrijf had opgelopen door de stroomstoring. Het staalbedrijf is tevreden over de uitspraak van ACM en blijft bij de eerder ingediende schadeclaim tegen Tennet. Maar de netbeheerder heeft besloten in beroep te gaan, zo schrijft het Financieele Dagblad (FD).

Grote gevolgen defect hoogspanningsstation

In 2015 kwamen door een defect bij het hoogspanningsstation van Tennet in Diemen grote delen van Noord-Holland en Flevoland plat te liggen. Niet alleen kwamen 1 miljoen huishoudens tijdelijk zonder stroom te zitten, maar ook vliegverkeer en treinverkeer raakten ontregeld en ziekenhuizen moesten operaties uitstellen en het telefoonverkeer viel uit. Tata Steel laat aan het FD weten dat ook hun bedrijf hierdoor hard geraakt werd. Tegen de krant: 'We hebben het bedrijf helemaal moeten stilleggen en daardoor aanzienlijke schade geleden.' Nadat Tennet hun schadeclaim afwees, stapte Tata Steel naar de ACM.

Uit het onderzoek van ACM  blijkt dat de netbeheerder niet aan haar wettelijke verplichtingen voldeed. Doordat het hoogspanningsstation in Diemen verkeerd is ontworpen, kon een defect ertoe leiden dat het transport van stroom naar grote delen van de regio werd onderbroken. Dat is in strijd met de wettelijke voorschriften. Tennet zegt dat de aanpassingen die ACM wil de maatschappij 7 miljard euro gaan kosten.