dinsdag, 26. september 2017 - 17:18

In hoger beroep 5 jaar geëist in shaken baby zaak Utrecht

In hoger beroep 5 jaar geëist in shaken baby zaak Utrecht
Foto: Archief EHF
Utrecht

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 28-jarige man uit Utrecht. Hij wordt ervan verdacht op 22 oktober 2013 zijn één maanden oude dochtertje om het leven te hebben gebracht door hardhandig met haar te schudden.

Op 17 oktober wordt het meisje met ernstige klachten naar het ziekenhuis gebracht. Die ochtend, zo blijkt uit het onderzoek, was er nog niets aan de hand. Het meisje was thuis met haar beide ouders; de verdachte  paste op terwijl de moeder van het meisje nog even terug ging naar bed. De verdachte stuurde rond half tien nog een foto van de baby naar haar oma.  Toen de moeder van het meisje rond half twaalf door verdachte wakker werd gemaakt merkte zij direct op dat er iets mis was met haar dochter. Het meisje was bleek, huilde op een vreemde manier, verstijfde en draaide met haar ogen.

Het hoger beroep in de zaak draait met name om het letsel dat bij het meisje is aangetroffen, de deskundige-verklaringen en de strafmaat. Het onderzoek wijst uit dat het letsel van het meisje niet anders verklaard kan worden dan het gevolg van het stevig vastpakken van het lijfje door een volwassene en krachtig schudden. Het OM volgt daarbij de uitleg van de deskundigen namelijk dat wanneer een kind dat nog niet zelf bewust kan bewegen letsel heeft, dat letsel door een ander is toegebracht.  In de visie van het OM kan het niet anders dan dat de verdachte die 17e oktober zijn dochter met beide handen krachtig heeft vastgepakt en door elkaar heeft geschud. Ook zou de man het kindje met haar hoofdje tegen een hard voorwerp hebben gestoten.

De advocaat-generaal drukte in haar requisitoir de ernst van het feit uit: “Een heel jong kind, afhankelijk van de volwassenen, hoort beschermd te worden tegen geweld. En in deze zaak is het verdachte geweest, haar eigen vader,  die haar het meest kostbare heeft afgenomen: haar leven. Ze kon zich niet verweren. In de OM-richtlijn Kindermishandeling is een indicatie voor een dergelijke situatie gegeven, en dat is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 4 jaren. Vaak is er een situatie waarin de verdachte grote spijt heeft en er meer een ‘ongeluk-’ achtig element in zit. In deze zaak is echter geen sprake van een ongeluk en verdachte heeft geen blijk van spijt gegeven.” Een langdurige gevangenisstraf is wat het OM betreft dan ook op zijn plaats.

De rechtbank veroordeelde de vader, na een strafeis van vijf jaar, tot een gevangenisstraf van drie jaar voor doodslag en mishandeling. Zowel verdachte als het OM zijn in hoger beroep gegaan. Het OM heeft dat gedaan omdat het zich niet kon vinden in de hoogte van de opgelegde straf.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 9 oktober.

Categorie:
Provincie: