donderdag, 28. september 2017 - 18:44 Update: 28-09-2017 21:00

'NS dreigt met ontslag voor 43 actievoerende machinisten en conducteurs'

'NS dreigt met ontslag voor 43 machinisten en conducteurs'
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Bij de Nederlandse Spoorwegen is een ruzie tussen het bedrijf en een groep ontevreden machinisten en conducteurs uit de hand gelopen.

Eén machinist is al op straat gezet. Dit meldt het AD donderdag. De ontslagprocedure van machinist Teus Flierman werd in gang gezet na een werkoverleg van het Amsterdams Machinisten Kollektief (AMK), dat Flierman leidde. Bij het overleg van vrijdag 7 juli liepen de gemoederen nogal hoog op en enkele tientallen machinisten en conducteurs liepen boos weeg. AMK-woordvoerder  Dick van der Meulen tegen de krant: 'Er werd geroepen dat mensen op het spoor zouden gaan, toen heeft Teus de verkeersleiding gebeld om dat te melden. NS zegt dat hij daarmee impliciet eiste dat de treinen zouden stoppen met rijden.’ Vanwege de melding dat er mensen op het spoor zouden gaan, konden er tussen 17.15 uur en 18.30 uur konden 75 treinen niet vertrekken. Daar hadden zo'n 20.000 reizigers last van.

Waarschuwing voor ontslag

Van der Meulen, gepensioneerd machinist, denkt dat de NS-directie de macht van het AMK wil breken.  Tegen de krant: 'Teus Flierman, die bijna 39 dienstjaren heeft, moet nu boeten. Hij is als voorbeeld gesteld. De andere 42 NS’ers zijn aan de hand van camerabeelden opgespoord en hebben allemaal een voorwaardelijke waarschuwing voor ontslag gekregen. Nog één keer en ze vliegen eruit. De toon is: iedereen die kritiek heeft flikkeren we er uit. En het werkt. NS-mensen zijn bang dat zij de volgende zondebok zijn. Het is doodstil.’ Flierman werd onlangs nog door de NS geschorst omdat hij t hij weigerde te gaan rijden zonder conducteur aan boord.

De NS zegt in een verklaring in het AD:'Op 7 juli hield een aantal collega’s een ‘Werkoverleg’ in Amsterdam. Daarin hadden zij de ruimte om zich te uiten over tal van zaken. Na afloop heeft een kleine groep zich gedragen op een wijze waarbij de orde, rust en veiligheid in het gedrang kwam. Iedereen bij NS heeft het recht en de ruimte om zich te uiten of actie te voeren, maar we trekken een grens als daarbij de veiligheid van reizigers of collega's in het geding komt. Omwille van zorgvuldigheid, mede omdat er gerechtelijke procedures lopen, geeft NS op dit moment geen nadere toelichting.'

Categorie:
Provincie: