dinsdag, 17. oktober 2017 - 9:06

VEH: consument tast weer in het duister over toekomst salderen na 2020

VEH: consument tast weer in het duister over toekomst salderen na 2020
Foto: Archief EHF/ foto bewerkt ter illustratie
Nieuwegein

Nadat demissionair minister Kamp de kopers van zonnepanelen had beloofd dat de salderingsregeling tot 2023 in stand zou blijven, staat in het regeerakkoord dat deze al in 2020 wordt omgevormd tot een terugleversubsidieregeling.

Consumenten weten niet meer waar zij aan toe zijn. Een nadere toelichting over hoe die subsidieregeling er uit gaat zien en voor wie hij gaat gelden ontbreekt. Vereniging Eigen Huis heeft de nieuwe regeringspartijen om opheldering gevraagd. Het is van cruciaal belang dat burgers die met zonnepanelen willen verduurzamen steun krijgen van een betrouwbare en consistente overheid. Het laatste waar zij op zitten te wachten is nieuwe onzekerheid.

Interpretaties

Er ontstaan nu in de markt allerlei interpretaties, waarvan Vereniging Eigen Huis niet weet of de consument er goed aan doet die te geloven. Zo wordt door sommigen het beeld geschetst dat consumenten die al zonnepanelen hebben ook na 2020 mogen salderen. De politiek moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven en zo voorkomen dat speculaties een grote vlucht nemen. De consument betaalt straks de rekening als alle veronderstellingen niet kloppen.

Snelle duidelijkheid van nieuw kabinet nodig

Vereniging Eigen Huis wil dat consumenten op basis van juiste informatie een investeringsbeslissing kunnen nemen. Snelle opheldering over hoe de terugleversubsidie er uit gaat zien, of deze regeling ook gaat gelden voor diegenen die al zonnepanelen hebben en hoe een overgangsregeling er uit ziet is hard nodig. De verenging heeft hier in een brief aan de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om gevraagd.

Toelichting

Na een lange periode van onzekerheid garandeerde demissionair minister Kamp op 12 juli dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer nog dat de huidige salderingsregeling tot 2023 zou doorlopen. Dat zou niet alleen goed zijn voor de investeringszekerheid van burgers, maar ook extra tijd geven om over te stappen op de slimme meter, die door de minister noodzakelijk werd geacht voor een alternatief daarna.

Categorie:
Provincie: