donderdag, 19. oktober 2017 - 10:21 Update: 19-10-2017 10:25

Sommige werk- en sporthandschoenen bevatten te veel chroom

Sommige werk- en sporthandschoenen bevatten te veel chroom
Foto: NVWA
Den Haag

De meeste werk- en sporthandschoenen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het voorjaar van 2017 onderzocht op het chroom VI gehalte voldoen aan de veiligheidseisen. Bij 5 van de in totaal 52 onderzochte handschoenen was het chroom VI gehalte boven de norm.

Daarvan is de verkoop verboden. Bij 3 van die 5 was het chroomgehalte dusdanig hoog dat van een ernstig veiligheidsrisico kon worden gesproken. Voor deze handschoenen is een oproep gedaan om deze niet langer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte handschoenen op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen.

Risico’s

Chroom (VI) staat bekend als veroorzaker van ernstige contactallergie bij mensen. Bij mensen die voor deze stof al gevoelig zijn gebleken, kunnen kleine concentraties van chroom al allergische reacties veroorzaken. Bij een allergische reactie ontstaat vaak een verdikking van de huid van de handen met schilfers en kloven. De huidafwijkingen jeuken en kunnen door kloven heel pijnlijk zijn.

In de Europese REACH-verordening (1907/2006) staan beperkende voorwaarden voor het gebruik van chroom (VI). Doel daarvan is om het aantal mensen dat een allergische reactie door contact met chroom te verkleinen en mensen die gevoelig zijn voor chroom VI te beschermen. Elke blootstelling aan chroom VI moet worden voorkomen. Naar schatting zijn in Europa tussen de 840.000 en 2.310.000 mensen allergisch voor chroom VI.

De NVWA heeft de Europese Commissie geïnformeerd over de afwijkende producten die zijn gevonden via een zogenoemde RAPEX-melding of notificatie. Andere Europese toezichthouders zijn dan op de hoogte en kunnen optreden in hun eigen land.

Onderzoeksopzet

Sinds 1 mei 2015 is het verboden om lederwaren of voorwerpen met leren onderdelen die in contact komen met de huid in de handel te brengen als het chroom VI gehalte hoger is dan 3 mg/kg van het totale drooggewicht van het leer.

Dit voorjaar bemonsterde de NVWA 20 merken werkhandschoenen en 28 merken sporthandschoenen en onderzocht deze in het laboratorium van de NVWA. In totaal zijn 28 sporthandschoenen en 24 werkhandschoenen onderzocht. De handschoenen werden gekocht in warenhuizen, sportwinkels, bouwmarkten, tuincentra en webwinkels. Het onderzoek richtte zich op producten tot 25 euro.

Gekozen is voor deze handschoenen omdat tijdens sporten, werken in de tuin en bij klussen gemakkelijk wrijving ontstaat tussen de handschoen en de huid. Bij intensief gebruik maakt zweet de hand van de gebruiker bovendien vochtig. Dit intensieve contact met chroom VI in combinatie met zweet en wrijving verhoogt de kans op huidreacties.