vrijdag, 20. oktober 2017 - 16:39 Update: 20-10-2017 16:44

Fipronil-schade geschat op 65 tot 75 miljoen

Fipronil-schade geschat op 65 tot 75 miljoen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De directe schade voor de gehele eiersector als gevolg van de fipronil-besmetting bedraagt naar schatting 65 tot 75 miljoen euro. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdagmiddag laten weten.

'Het betreft de schade voor verschillende soorten bedrijven in de pluimveeketen, zoals opfokbedrijven, legpluimveebedrijven, eipakstations en fabrikanten van eierproducten. Daarnaast wordt de directe schade voor de supermarkten geschat op 7 à 8 miljoen euro', aldus het ministerie.

Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Reserach dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. In het rapport zijn voor het eerst de kosten voor de hele eiersector in kaart gebracht op basis van de situatie eind september. 

Pluimveesector

In augustus heeft Wageningen Economic Research een eerste indicatie gegeven van de economische gevolgen voor alleen de getroffen pluimveebedrijven. Die schade werd toen geraamd op 33 miljoen euro. In het nieuwe rapport zijn die kosten geactualiseerd en komt het schadebedrag nu uit op 35 tot 45 miljoen euro. 

De gemiddelde schade voor individuele pluimveebedrijven varieert en is afhankelijk van de aard en omvang van het bedrijf en de maatregelen die nodig zijn om de stallen weer fipronil vrij te maken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):