dinsdag, 24. oktober 2017 - 15:49

Verdachten aangehouden in onderzoek naar illegale hondenhandel

Verdachten aangehouden in onderzoek naar illegale hondenhandel
Foto: SXC

De politie heeft dinsdag twee verdachten aangehouden in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar de illegale handel in honden. De man en vrouw uit de provincie Noord-Brabant worden verdacht van valsheid in geschrifte, het voorhanden hebben van illegale diergeneesmiddelen, het niet of niet juist registreren en identificeren van honden en fiscale fraude. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), politie en Belastingdienst.

Naar aanleiding van het lopende onderzoek is op verzoek van de officier van justitie bij het Functioneel Parket op maandag 23 oktober in België een dierenarts aangehouden en overgeleverd aan de Nederlandse politie. Deze dierenarts wordt verdacht van het afleveren van niet toegelaten diergeneesmiddelen aan een Nederlandse hondenhandelaar en het niet naar waarheid invullen van dierenpaspoorten. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na meerdere meldingen over de verkoop van zieke pups en mogelijke illegale handelingen met pups, zoals het niet juist identificeren en registreren van de pups en het invoeren van de pups zonder gezondheidscertificaat. Eerder namen politie, NVWA en Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gegevensdragers, administratie en illegale diergeneesmiddelen in beslag. Dat gebeurde bij de doorzoeking van de woning en bedrijfspanden van de Nederlandse verdachten.

In juli van dit jaar zijn er in dit onderzoek ook in Hongarije verschillende doorzoekingen gedaan en zijn er getuigen gehoord. Dat gebeurde door de Hongaarse autoriteiten in nauwe samenwerking met de Nederlandse autoriteiten.

Vaccinatie

Bij binnenkomst in Nederland moeten pups gevaccineerd zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie is pas geldig als die is toegediend op een leeftijd van 12 weken en er daarna 3 weken wachttijd zijn verstreken. Dat betekent dat honden pas vanaf een leeftijd van 15 weken geïmporteerd mogen worden. Wanneer het paspoort van een hond niet naar waarheid is ingevuld, is niet duidelijk of de hond juist is gevaccineerd tegen rabiës.

Besmetting met het rabiësvirus is zonder tijdige behandeling dodelijk. Ook voor mensen. Op dit moment heeft Nederland een rabiësvrije status en wil die status graag behouden.

Identificatie en registratie

De illegale handel in honden is al jaren een maatschappelijk probleem. Om inzicht te kunnen krijgen en houden in de historie van een hond, moet het dier geregistreerd worden in een aangewezen databank. Dat moet binnen 8 weken na de geboorte in Nederland of binnen 14 dagen na import uit het buitenland. Ook moet een hond uit het buitenland voorzien zijn van een transponder (chip) en een paspoort. Wanneer het dier verkocht is, moeten de handelaar en de nieuwe eigenaar dat registreren, inclusief het chipnummer van de hond. Soms voorzien fokkers en handelaren hun pups wel van een chip en een paspoort, maar laten ze de verplichte registratie over aan de nieuwe eigenaren. Hierdoor blijven deze hondenfokkers en handelaren en hun handel buiten beeld.

Categorie:
Provincie: