woensdag, 22. november 2017 - 14:27 Update: 22-11-2017 14:50

Zieke werknemer heeft ook recht op volle betaling vakantie-uren

Zieke werknemer heeft ook recht op volle betaling vakantie-uren
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Iemand die ziek is en nog vakantie-uren heeft moet deze bij ontslag voor de volle 100% vergoed krijgen. Ook al is de werknemer ziek en ontving hij daarom slechts 70% van dat loon. Ook een WAO-uitkering mag niet op de vergoeding van vakantie-uren bij ontslag in mindering worden gebracht. Zo heeft de Centrale Raad van Beroep in zijn uitspraak van 22 november 2017 geoordeeld.

WAO-uitkering

De uitspraak is van toepassing op een zaak waarbij een werknemer een gedeeltelijke WAO-uitkering kreeg. Na ziekmelding bij de werkgever hoefde de werkgever vanaf het tweede ziektejaar nog maar 70% van het loon te betalen. De WAO-uitkering mocht op het loon in mindering worden gebracht. 

Uwv

In dat tweede ziektejaar is de werkgever failliet verklaard en verloor de werknemer dus zijn baan. Het Uwv heeft nog openstaande betalingsverplichtingen van de werkgever overgenomen. Het Uwv heeft ook de niet-opgenomen vakantie-uren vergoed naar 70% van het loon en heeft de WAO-uitkering ook op deze uren in mindering gebracht. De werknemer vond dit niet juist.

100% loon

De Centrale Raad van Beroep is dat met de werknemer eens. De Raad concludeert dat de werkgever bij het einde van het dienstverband op grond van Europese regels gehouden zou zijn geweest om 100% van het loon te betalen over de niet opgenomen vakantie-uren, ook al was de werknemer ziek. Daarom was het Uwv daar na een faillissement ook toe verplicht. Ook de WAO-uitkering mocht niet worden gekort op de door het Uwv te vergoeden vakantie-uren.

Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep is in deze zaak een eindoordeel. Partijen kunnen tegen deze uitspraak dan ook geen hoger beroep instellen. De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Categorie:
Provincie: