zaterdag, 9. december 2017 - 16:51 Update: 10-12-2017 21:56

Na onderzoek blijkt vogelgriepvirus Biddinghuizen niet gevaarlijk voor mensen

Vogelgriepvirus Biddinghuizen ongevaarlijk voor mensen
Foto: MV
Biddinghuizen

De Universiteit van Wageningen heeft het vogelgriepvirus onderzocht dat vrijdag werd ontdekt bij een eendenfokkerij in Biddinghuizen. Uit het onderzoek zou blijken dat het om de H5N6-variant gaat. Deze is zeer besmettelijk, maar ongevaarlijk voor mensen.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft direct na het ontdekken van het virus een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het besmette bedrijf. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijke maatregelen

Omdat er sprake is van een hoogpathogene variant  is voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld. Dit geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten. De ophokplicht geldt ook voor bedrijven die vogels fokken die in het wild worden uitgezet. De maatregel is uit voorzorg genomen om de kans op verdere besmetting te verkleinen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.  

Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Categorie:
Provincie: