donderdag, 19. april 2018 - 20:44 Update: 20-04-2018 9:28

Terreuroefening in voormalig verzorgingstehuis Nieuwkoop

Terreuroefening in voormalig verzorgingstehuis Nieuwkoop
Foto: Politie
Nieuwkoop

Afgelopen woensdag moesten politieagenten een verkeerscontrole in Nieuwveen bruut onderbreken na een melding over een mogelijk incident in een fictief asielzoekerscentrum in Nieuwkoop. 'Een daar aanwezige wijkagent was niet meer te bereiken. Tijdens het laatste contact met hem was op de achtergrond een hoop rumoer en geschreeuw te horen', zo meldt de politie donderdag.

Begin van terreuroefening

Met deze melding begint de terreuroefening voor een groep agenten van het politieteam Kaag en Braassem. Tot het moment dat de agenten bij het voormalige verzorgingstehuis aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop arriveren, hebben ze geen idee dat het een oefening betreft. Dat verandert zodra ze bij het pand hun geweldsmiddelen moeten inwisselen voor oefenmiddelen.

Op scherp

De eerste groep van zes agenten gaat het leegstaande pand in, een groot gebouw met smalle gangen en tientallen kamertjes. Daar worden ze al snel geconfronteerd met mensen die grotendeels in paniek zijn. Hier en daar liggen gewonden. Al snel valt een eerste schot als de agenten worden geconfronteerd met de eerste van - naar later blijkt - drie terroristen die zich in het centrum hebben verscholen. Automatische wapens klinken, net als flink wat pistoolschoten. Af en toe zet een knallende oefengranaat de boel helemaal op scherp.

Dienst Speciale Interventies

Gewaarschuwde agenten van het zogenoemde Flexteam arriveren en gaan eveneens naar binnen. Daar escaleert de situatie zodanig dat het Rapid Response Team (RRT) van de Dienst Speciale Interventies (DSI) wordt opgeroepen. Als die eenmaal arriveren, is het snel voorbij. De drie RRT-leden bekijken razendsnel de vele kamertjes en schakelen de overgebleven terroristen uit.

Oefenscenario

Na een korte pauze krijgt een tweede groep agenten uit Kaag en Braassem - die eveneens met een verkeerscontrole bezig waren - hetzelfde scenario voorgeschoteld. De groepen wisselen elkaar vervolgens weer af om aan de slag te gaan met een ander scenario, dat zich dan volledig afspeelt op de eerste etage van het leegstaande pand. Grootste verschil is dat de teams nu weten dat een terreuroefening volgt.

Lotusslachtoffers

Niet alleen het scenario is realistisch, ook verschillende omgevingsfactoren bouwen de spanning op. Zo zijn de drie ‘slachtoffers’ in het scenario gewend deze rol te spelen; zij zijn afkomstig van de Lotus-kring Uithoorn. Verder zorgen maar liefst twee klassen politiestudenten voor het nodige tegenspel in en vanuit de vele kamertjes van het pand. Ook de flinke hoeveelheid oefenmunitie die er doorheen gaat, maakt het een realistisch gebeuren.

Oefening staat niet op zichzelf

Deze terreuroefening staat niet op zichzelf. De andere agenten van Team Kaag en Braassem trainden op 20 februari en 22 maart al op identieke wijze. De oefeningen, waarbij het trainen van procedures centraal staat, maken deel uit van de zogenoemde Integrale Beroepsvaardigheidstraining van het team.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: